Acasă93Mureş: Sărbătoare la Sighişoara - Şcoala din Deal împlineşte 500 de ani...

Mureş: Sărbătoare la Sighişoara – Şcoala din Deal împlineşte 500 de ani de la prima atestare documentară

Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) organizează, începând de vineri până duminică, Zilele Culturii Germane la Sighişoara, evenimentul central fiind aniversarea a 500 de ani de la prima atestare documentară a Şcolii din Deal, actualmente Liceul Teoretic ‘Joseph Haltrich’.

‘Existenţa acestei şcoli a fost menţionată prima oară într-un document din anul 1522, în care se menţiona un ‘rector scholae’ cu gradul academic de ‘baccalaureus’, căruia Consiliul Orăşenesc din Sighişoara i-a oferit o haină în valoare de patru guldeni pentru meritele sale, ‘ca să-şi dea silinţa cu junii’. Cu siguranţă învăţământul sighişorean este mult mai vechi, probabil exista o şcoală latină, fiindcă din unele înscrisuri reiese că, în perioada 1445 – 1522, 95 de studenţi de aici au studiat la Viena. Această şcoală latină o regăsim în documente ca ‘Şcoala veche’ – ‘Alte Schull’ sau ‘Schola Maioris’ şi este menţionată în curtea parohiei evanghelice de azi. În anul 1607, şcoala a fost relocată lângă Biserica din Deal, Turnul Cositorarilor şi Turnul Aurarilor’, a declarat directorului Muzeului de istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă.

FDGR Sighişoara a precizat, într-un comunicat de presă, că pe lângă aniversarea de 500 de ani a Liceului Teoretic ‘Joseph Haltrich’, Zilele Culturii Germane cuprind, ca în fiecare an, concerte corale şi de orgă, prelegeri, scenete muzicale, slujbe religioase, dansuri şi o paradă a portului popular săsesc.

‘Zilele Culturii Germane sunt organizate din dorinţa de a prezenta publicului local şi turiştilor câteva evenimente sugestive pentru bogata cultură a populaţiei germane din zona Sighişoarei’, au arătat organizatorii evenimentului.

Dintr-un studiu efectuat de Hermann Baier, ‘400 de ani Şcoală pe Deal’, postat pe site-ul Liceului Teoretic ‘Joseph Haltrich’, aflăm şi istoria Scării Acoperite din Sighişoara. Aceasta era cunoscută atunci ca Scara Elevilor sau Schülertreppe, a fost construită în anul 1654 pentru a uşura accesul elevilor la Şcoala din Deal mai ales iarna, avea 300 de trepte, iar astăzi are 176 de trepte.

Şcoala din Deal era considerată ca fiind ‘şcoala de frunte a saşilor în secolul al XIX-lea’, iar trei directori ai acesteia au ajuns ulterior episcopi ai Bisericii evanghelice luterane la Biertan şi apoi la Sibiu (1843-1867 Georg Paul Binder, 1867-1893 Georg Daniel Teutsch, 1893-1906 Friedrich Müller, urmaţi apoi de Friedrich Teutsch, 1906-1933, fiul lui G. D. Teutsch).

‘Şcoala a dispus atunci de personalităţi, de oameni de ştiinţă, pedagogi şi de artă bine cunoscute şi în afara şcolii (Joseph Haltrich, Michael Albert, Richard Schuller, Johann Wolff, şi mai târziu Heinrich Hohr, Karl Roth, Julius Hollitzer, Hans Markus, şi alţii). Personalitatea cea mai cunoscută pe plan internaţional care a fost elev şi dascăl în Liceul Episcopul Teutsch (cum se numea liceul începând din 1901) a fost Hermann Oberth, tatăl tehnicii rachetelor şi zborurilor cosmice. În 1901 clădirea şcolii a fost reconstruită şi supraetajată, obţinând înfăţişarea de astăzi şi numele celui mai renumit director al ei, Bischof-Teutsch-Gymnasium, pe care 1-a purtat până în 1948, la Reforma învăţământului. Şcoala a fost un liceu de băieţi în care, şi datorită internatului foarte bun (Casa Albert), veneau elevi din toată ţara, un mare număr dintre ei chiar şi din Banat. Trebuie subliniat că Şcoala din Deal a avut porţile totdeauna deschise pentru toţi care au dorit să înveţe aici. Câteva exemple de personalităţi marcante care au urmat acest liceu: Zaharie Boiu, Ilarie Chendi, Remus Răduleţ, Heinrich Blau şi mulţi alţii’, se mai arată în studiu.

Aceeaşi sursă precizează că reforma învăţământului din 1948 a transformat liceul de băieţi în Şcoală Pedagogică Mixtă cu Limba de Predare Germană şi că această şcoală, formată prin unificarea Şcolii Normale evanghelice de băieţi din Sibiu cu Şcoala Normală evanghelică de fete din Sighişoara, a produs până în 1955 ‘generaţii de excepţie de învăţătoare şi învăţători pentru şcolile germane din toată ţara’.

‘Mulţi dintre absolvenţii ei au devenit directori de şcoli şi chiar inspectori şi activişti culturali. În 1956 Şcoala din Deal a fost transformată în Liceul Teoretic nr. 3. În 1959 clasele I-VII au fost transferate la Liceul de Fete de atunci şi un rând de clase române de liceu de aici a fost transferat la Şcoala din Deal. În 1972, cu ocazia sărbătoririi a 450 de ani de la prima atestare documentară şcoala a primit numele fostului elev, dascăl şi director al ei: Joseph Haltrich. În 1977, Liceul ‘Joseph Haltrich’ a devenit liceu industrial, păstrând însă şi clase de matematică-fizică. Din 1990 Liceul ‘Joseph Haltrich’ este din nou liceu teoretic cu clase de matematică- informatică, umaniste şi biologie-chimie. În urma exodului masiv al populaţiei săseşti, în toamna anului 1990 resturile claselor I-VIII germane au fost comasate în doua clădiri din Cetate, la internat şi pe strada Bastionului. De atunci şcoala are câte două clase I-VIII cu limba de predare germană şi câte cinci clase IX-XII, trei cu limba de predare română şi două cu limba de predare germană’, se mai arată în studiul postat pe site-ul instituţiei.

Începând cu anul 2002, toate clădirile Liceului ‘Joseph Haltrich’ au fost reparate şi modernizate cu fonduri de la Fundaţia Hermann Niermann din Düsseldorf. AGERPRES / (A, AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks