Şase persoane şi-au pierdut viaţa în incendii de la începutul anului, adică o persoană decedată la 10 incendii raportate, fapt considerat foarte grav, a anunţat, vineri, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş, colonel Călin Handrea.
‘Deşi au trecut doar 35 de zile din anul curent, până în prezent au avut loc 65 de incendii produse la locuinţe, dintre care avem deja şase persoane care şi-au pierdut viaţa. Practic, în medie au fost două incendii pe zi şi o persoană decedată la 10 incendii. Vârsta medie a persoanelor este 65 de ani, cinci dintre cauzele incendiului a fost fumatul, adică ţigara lăsată oriunde, iar una a fost probabil jar căzut din sobă. Pe lângă cele şase persoane (…) au mai fost încă trei persoane rănite, dintre care şi o fată de 16 ani. În general, incendiile sunt în zone în care oamenii nu ajung la informaţii, o pătură socială mai săracă. Vom încerca, poate prin intermediul presei şi al autorităţilor locale, să ajungem la aceste categorii, pentru că aici s-au întâmplat toate incendiile (…) Trebuie să facem ceva pentru că, dacă vom continua în ritmul acesta, cei care decedează în incendii vor fi mai mulţi decât cei care mor pe şosele’, a declarat col. Călin Handrea, într-un conferinţă de presă.
Potrivit şefului ISU Mureş, în anul 2021 au fost nouă victime decedate în incendii, în 2019 au fost patru victime, iar în 2018 au fost două victime.
Colonelul Handrea a spus că trebuie găsite soluţii pentru prevenirea acestor evenimente nedorite şi că o metodă ar putea fi o campanie derulată printr-un ONG, prin care să fie achiziţionate detectoare de fum sau dotarea caselor din zonele defavorizate cu stingătoare de incendii.
Pompierii spun că oamenii trebuie să manifeste o atenţie sporită la stingerea ţigărilor şi a locurilor de fumat, dar şi asigurarea corespunzătoare a sistemelor de încălzire.
‘Recomandăm cetăţenilor utilizarea de scrumiere metalice sau vase cu apă pentru stins ţigara. Să aibă la îndemână mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare, pături antifoc). Să nu aruncaţi la întâmplare resturile de ţigări sau chibrituri, cât şi golirea scrumierelor în coşurile menajere. Nu fumaţi niciodată în apropierea lichidelor inflamabile. Nu adormiţi cu ţigara aprinsă. La sistemele de încălzire, asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea coşurilor de fum. Amplasaţi materialele combustibile la o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de sursele de căldură (sobe cu sau fără acumulare de căldură, reşouri). Asiguraţi izolarea sursei de căldură faţă de podea şi de pereţii din apropiere. Niciodată nu utilizaţi substanţe uşor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului’, au recomandat reprezentanţii ISU Mureş. AGERPRES / (A, AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)