O machetă a oraşului Târgu Mureş din anul 1944, construită în cadrul Muzeului Evreilor din municipiu, reproduce modul în care s-au stins luminile în casele locuite de evrei, după data de 6 iunie 1944, când ultimul dintre cele trei transporturi a plecat spre lagărul din Auschwitz.
Profesorul de istorie Diamantstein György a spus că, în urma cercetării arhivelor, comunitatea evreiască a reuşit să potrivească 2.000 de nume ale persoanelor deportate cu strada şi numărul caselor în care au locuit, precum şi numărul membrilor fiecărei familii, şi astfel s-a putut realiza macheta din Muzeul Evreilor.
‘În Sinagoga Mare, situată în imediata apropiere, se află un monument de marmură albă, ridicat în memoria victimelor Holocaustului, pe care stă înscris cu litere ebraice faptul că ‘Numărul sfinţilor (martirilor) din oraşul nostru este de 5.943′. Macheta noastră demonstrează vizual cât de mulţi dintre locuitorii oraşului au fost deportaţi, iar atunci luminile s-au stins. Macheta arată cum s-au stins luminile în mii de case în care locuiau evrei, după deportare’, a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Diamantstein.
În cadrul Muzeului Evreilor de la Târgu Mureş se mai află o bucată de lemn salvată din fosta casă de rugăciuni evreiască din satul Nazna, pe care se regăseşte o inscripţie în ebraică, această relicvă fiind împrumutată de la Muzeul Evreiesc din Budapesta.
Colecţia micului muzeu cuprinde, printre altele, fragmente din Torah, cărţi, porturi ale rabinilor, obiecte din gospodării, bunuri ale unor persoane deportate pe vremea Holocaustului, albume de fotografii de familie, portrete ale unor personalităţi de renume din Târgu Mureş şi mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului, cum este cea a lui Gardos Aurel Aladar: ‘Am plecat la Auschwitz 7.500 persoane din oraşul Târgu Mureş şi ne-am întors circa 1.100, adică acei care au rămas în viaţă, negazaţi’.
În muzeul se regăsesc numeroase fotografii mărite care prezintă personalităţi evreieşti din Târgu Mureş sau care au avut o legătură cu acest oraş, precum Albert Bürger, care a deţinut o fabrică de bere, regizorul György Harag, Antal Pál, fondatorul teatrului de păpuşi din oraş, actorul György Kovács, sculptorul Márton Izsák, poetul Ernő Salamon sau compozitorul de talie mondială Gyorgy Ligeti, născut la Târnăveni.
Pe peretele exterior dinspre curte, a fost amplasată o placă de marmură pe care sunt înşirate numele elevilor şi profesorilor care au fost deportaţi şi ucişi în 1944, o placă memorială care s-a regăsit pe faţada şcolii evreieşti.
Pe placa de pe fosta şcoală evreiască, astăzi închisă, sunt înscrise numele celor 341 de elevi ridicaţi din sălile de clasă în 1944, împreună cu zece profesori, care, alături de alţi peste 7.000 de oameni din Târgu Mureş şi împrejurimi au fost adunaţi în ghetoul de la fosta fabrică de cărămidă, apoi încărcaţi în vagoane şi deportaţi la Auschwitz.
Din cei peste 7.500 de evrei deportaţi din Târgu Mureş în lunile mai şi iunie 1944, puţin peste 1.000 s-au mai întors.
La Târgu Mureş există, din anul 2003, un monument al Holocaustului, o statuie care înfăţişează doi copii, un bărbat şi o femeie, care poartă inscripţia ‘Aminteşte-ţi de Holocaust’.