Avioane de luptă şi elicoptere militare aparţinând Bazei 71 Aeriene ‘General Emanoil Ionescu’ din Câmpia Turzii au survolat, luni, cu ocazia unei ceremonii militare de marcare a Zilei Armatei României, Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureş, localitate unde, în urmă cu 77 de ani, au căzut 11.000 de militari, într-o bătălie care a durat 20 de zile, în cadrul campaniei de eliberare a Transilvaniei de Nord-Vest.
Ziua Armatei României a fost marcată, luni, printr-o ceremonie organizată de Garnizoana Târgu Mureş la Oarba de Mureş, într-un format restrâns, pe fondul restricţiilor impuse de pandemie.
Comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, general-maior Dacian-Tiberiu Şerban, a rememorat faptele de arme ale militarilor români din 1944.
‘Este o zi foarte importantă pentru Armata ţării noastre. Se înscrie în succesiunea de sărbători a diferitelor categorii de forţe, vorbim aici de Forţele Terestre, Aeriene, Navale, de Forţele pentru Operaţii Speciale (…). Şi iată, ziua de 25 octombrie, cu semnificaţie deosebită, pentru că practic în această zi s-a pus piatră de temelie pentru o viaţă liberă fără niciun fel de constrângeri. Vorbim de constrângeri în aceste vremuri în care suntem foarte tare puşi la încercare. Ne bucurăm că, odată cu sărbătorirea Zilei Armatei României, cumva s-a întâmplat un impuls de energie deosebită în campania de vaccinare şi sperăm din tot sufletul să-şi arate efectele în reducerea dimensiunilor destul de îngrijorătoare la care au ajuns pierderile de vieţi omeneşti. (…) Ziua Armatei este într-adevăr o manifestare mai puţin amplă în acest an pentru că e nevoie să respectăm toate aceste restricţii care ne ajută să limităm efectele pandemiei’, a declarat presei general-maior Dacian-Tiberiu Şerban.
Cât despre locul ales pentru marcarea Zilei Armatei, Cimitirul militar de la Oarba de Mureş, general-maior Dacian-Tiberiu Şerban a arătat că jertfa celor 11.000 de militari care şi-au pierdut viaţa aici nu a fost de prisos.
‘Nu a fost de prisos jertfa înaintaşilor noştri şi suntem datori să ne aducem aminte şi să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru odihna sufletelor lor. Jertfa lor reprezintă un exemplu pentru cei de astăzi şi vom urma acest exemplu sprijinind ţara şi poporul român în orice circumstanţe, chiar cu preţul vieţii’, a subliniat comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale.
Cu această ocazie, a fost intonat Imnul naţional al României, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor neamului, au fost depuse coroane şi jerbe de flori, iar ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, simultan cu executarea unui survol al aeronavelor militare aparţinând Bazei 71 Aeriene ‘General Emanoil Ionescu’ din Câmpia Turzii.
În perioada 17 septembrie – 6 octombrie 1944, în urmă cu 77 de ani, în bătălia de la Oarba de Mureş, pentru forţarea Mureşului şi cucerirea punctelor fortificate de germani pe dealul Sângeorgiu, Armata Română a plătit cu vieţile a 11.000 de soldaţi. Cele mai grele lupte pentru eliberarea Nord-Vestului Transilvaniei au fost purtate de unităţile şi subunităţile Armatei a 4-a române, în a doua jumătate a lunii septembrie şi în primele zile ale lunii octombrie, pe cursul mijlociu al Mureşului şi pe Arieş, între Câmpia Turzii şi Târgu Mureş.