AcasăStiri generaleMureş: Un an din viaţa celei mai vârstnice campioane olimpice din lume,...

Mureş: Un an din viaţa celei mai vârstnice campioane olimpice din lume, Ágnes Keleti, la Alter-Native 31

Un film documentar despre cea mai în vârstă campioană olimpică aflată în viaţă din lume, Ágnes Keleti, ‘Cucerirea timpului’, în care este prezentat un an din viaţa fostei glorii sportive, acum în vârstă de 102 ani, va fi prezentat în cadrul ediţiei a 31-a a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native, care se va desfăşura în perioada 1-5 noiembrie, la Târgu Mureş.

Filmul documentar ‘Cucerirea timpului’, realizat de Kata Oláh, va fi prezentat publicului din Târgu Mureş în data de 3 noiembrie, la Sala Mică a Palatului Culturii, de către realizator şi operatorul de imagine Sándor Csukás.

Gimnasta ungară Ágnes Keleti a fost campioană olimpică şi mondială, care a obţinut 5 medalii de aur, trei de argint şi două de bronz la Olimpiadele din Helsinky (1952) şi Melbourne (1956) şi a fost campioană mondială la Roma (1954), unde a obţinut medalia de argint pe echipe şi medalia de bronz la paralele.

Pe lângă programul de concurs de nouă ore şi jumătate, organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native de la Târgu Mureş, au anunţat, luni, că aduc în faţa publicului cele mai recente creaţii ale industriei cinematografice din România şi Ungaria.

‘Programul festivalului începe cu proiecţia thrillerului ‘Spre nord’. Lucrarea este un lungmetraj al lui Mihai Mincan, care se bazează pe o poveste adevărată. Filmul a concurat la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a câştigat premiul publicului la festivalul Les Films de Cannes de anul trecut de la Bucureşti. Va urma proiecţia documentarului ‘Salvaţi soldatul Böll’ care ne prezintă cele trei luni de convalescenţă petrecute la Sfântu Gheorghe, Debrecen şi Szentes de viitorului scriitor laureat al Premiului Nobel Heinrich Böll. Proiecţia va fi urmată de o întâlnire cu publicul la care vor participa regizoarea Olga Szederkényi şi Zoltán Kinizsi, unul dintre producători. Prima zi se încheie cu primul lungmetraj al regizorului Sándor Csoma ‘Adâncimi şi înălţimi’ care prezintă din punctul de vedere al soţiei dispariţia în munţii Himalaya a renumitului alpinist Zsolt Erőss, născut în Miercurea Ciuc’, au anunţat organizatorii, luni, într-un comunicat de presă.

Programul de lungmetraje include şi filmul ‘Larry’, laureat cu premiul pentru cel mai bun film la categoria tineret şi cel mai bun film de debut la Festivalul de Film din Cottbus. La proiecţie va fi prezent şi regizorul Szilárd Bernáth, unul din membrii juriului festivalului.

De asemenea, la Târgu Mureş va fi prezentat şi filmul ‘Tigru’, semnat de Andrei Tănase, turnat chiar în Târgu Mureş, o co-producţie româno-franco-germană, inspirată de fapte reale petrecute la Sibiu în 2011.

‘Sâmbătă, după programul de concurs va fi urmat de ‘Libertatea’ în regia lui Tudor Giurgiu, o coproducţie româno-maghiară a lui intitulată a fost premiat cu premiu special al Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Seara, după festivitatea de premiere se va proiecta cel de-al treilea lungmetraj al lui Gábor Reisz ‘Explicaţie pentru tot’. Filmul a câştigat premiul principal la categoria Orizzonti la Festivalul de Film de la Veneţia, categorie care include filme care reprezintă cele mai recente tendinţe în estetică şi expresie’, se arată în comunicat.

În ultima zi a festivalului vor putea fi urmărite cele mai premiate filme din România şi Ungaria.

‘Una dintre principalele atracţii al festivalului va fi filmul lui Paul Negoescu, ‘Oameni de treabă’, care a câştigat cele mai importante premii Gopo în 2023 (cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cel mai bun rol principal masculin, cel mai bun rol secundar masculin, cel mai bun montaj). Lucrarea româno-bulgară îl are ca protagonist pe Ilie, un poliţist dintr-un sat pentru ai cărui locuitori corupţia e un mod de viaţă. Ultimul lungmetraj al festivalului este ‘Blocada’ de Ádám Tősér, care prezintă o situaţie de criză cu care s-a confruntat primul guvern maghiar democratic după căderea comunismului. Un lungmetraj despre un important eveniment istoric recent. Filmul a câştigat şapte dintre cele mai importante premii la Festivalul filmului maghiar din acest an (cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun rol principal masculin, cel mai bun rol secundar feminin, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj şi cel mai bun machiaj). Proiecţia va fi urmată de o întâlnire cu publicul, în prezenţa regizorului Ádám Tősér’, mai precizează organizatorii.

Precizăm că din cele 888 de scurtmetraje înscrise în etapa de preselecţie a celei de-a 31-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native de la Târgu Mureş, 38 de producţii au fost selectate pentru a intra în competiţia finală.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks