Un om de afaceri din Scoţia, Jim Turnbull, în vârstă de 70 de ani, stabilit la Saschiz de 20 de ani, a reuşit să mobilizeze mai mulţi fermieri din Marea Britanie pentru sprijinirea unei case de tranzit a refugiaţilor ucraineni, care funcţionează la Suceava.
‘Încă de la începutul războiului din Ucraina m-am implicat în ajutorarea refugiaţilor. Am mobilizat fermieri din Marea Britanie să doneze bani pentru a sprijini o casă de tranzit a refugiaţilor din Suceava, iar acum m-am alăturat unui ONG din Mediaş care adună bani pentru a asigura transportul refugiaţilor de la graniţă spre alte locuri din ţară unde pot fi primite mamele şi copiii lor care fug de război. Problema este că, după ce refugiaţii trec graniţa, nu au posibilităţi de transport. Fondurile sunt pentru transport şi pentru combustibil. Primarul din Saschiz a organizat peste 100 de paturi pentru a primi mamele cu copii’, a declarat Jim Turnbull.
Scoţianul este cunoscut pentru o făbricuţă de dulceţuri şi siropuri bio, realizată la Saschiz graţie unei investiţii a mai multor fermieri din Scoţia. El s-a arătat impresionat de reacţia românilor în faţa suferinţei ucrainenilor, arătând că ‘Polonia şi România au stabilit o nouă direcţie în gestionarea refugiaţilor cum n-a mai fost şi e o realizare emoţionantă’.
Primarul din Saschiz, Ovidiu Şoaită, a spus că a făcut un anunţ şi că locuitorii comunei şi câteva pensiuni au anunţat că pot pune la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina circa 100-120 de paturi. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)