Acasă93Mureş: Un turn de răcire a apei industriale de la Azomureş, înalt...

Mureş: Un turn de răcire a apei industriale de la Azomureş, înalt de 55 metri, va fi demolat prin implozie

Unul dintre turnurile de răcire a apei industriale de pe platforma Combinatului Azomureş, înalt de 55 metri, care a fost scos din funcţiune în urmă cu 15 ani, va fi demolat prin implozie de către o firmă specializată în domeniu.

‘Turnurile de răcire a apei industriale au fost construite pe platforma Azomureş încă de la începutul activităţii de producere a îngrăşămintelor. De-a lungul anilor, prin intermediul unor lucrări de mentenanţă, cele trei turnuri au fost renovate atunci când a fost nevoie. Astăzi, doar două dintre ele mai sunt utilizate. Turnurile de răcire au rol în evacuarea căldurii generate de instalaţiile industriale, prin răcirea unui curent de apă cald la o temperatură mai scăzută. Turnul are forma unui hiperboloid de rotaţie, realizat din beton armat, prin glisare cu secţiune variabilă. Are o înălţime de 55 metri, cu un diametru de bază de 47 metri, respectiv 21 metri la coronament. Demolarea prin lucrări de împuşcare cu dinamită este metoda cea mai eficientă pentru demolarea sigură a structurilor mai mari. Direcţia de cădere este către incinta Azomureş. Demolarea este programată în data de 28 septembrie 2023, în jurul orei 18,00, în funcţie de condiţiile meteo din ziua respective’, a anunţat, joi, compania Azomureş, pe Facebook.

Compania a precizat că toate cele trei turnuri sunt structuri foarte vizibile şi emblematice în peisajul oraşului Târgu Mureş, însă turnul ce urmează a fi scos definitiv din funcţiune nu mai este utilizat de aproximativ 15 ani, întrucât faţă de construcţia iniţială a platformei au fost realizate şi alte soluţii de răcire a apelor industriale folosite în procesul tehnologic.

‘Celelalte două turnuri mari de răcire vor rămâne pe amplasamentul actual, deoarece sunt încă operaţionale. Autorităţile ce au competenţă în acest domeniu au fost informate’, se mai precizează în informarea Azomureş. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks