Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a afirmat, miercuri, că, în urma concluziilor misiunii de evaluare Schengen comunicate de Comisia Europeană, nu ar mai trebui să existe reţineri cu privire la aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie.
‘Comisia Europeană a publicat astăzi o comunicare ce cuprinde concluziile misiunii de evaluare Schengen ce a avut loc luna trecută în ţara noastră. Conform concluziilor, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice să intre în Schengen. Îndeplinim aceste condiţii de mai bine de 11 ani. Comunicarea Comisiei arată că România are un management puternic şi de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv în ceea ce priveşte supravegherea frontierelor şi cooperarea poliţienească internaţională. De asemenea, Sistemul de informaţii Schengen este bine implementat. Concluziile misiunii sunt foarte importante deoarece ele vin să clarifice ultimele reţineri cu privire la pregătirea României de aderare la spaţiul Schengen. În urma concluziilor misiunii de evaluare, aceste reţineri nu ar trebui să mai existe. De aceea, în baza evaluării Comisiei, cerem Consiliului Uniunii Europene să aprobe cât mai repede integrarea ţării noastre în spaţiul Schengen’, a scris europarlamentarul liberal, pe Facebook.
El a subliniat că, între timp, se lucrează în continuare pentru a asigura unanimitatea necesară în Consiliu pentru aderarea României la spaţiul Schengen, astfel încât rezultatul să fie unul pozitiv pentru ţara noastră.
‘Locul României este în Schengen. Uniunea Europeană şi zona Schengen sunt mai sigure cu România în interiorul spaţiului de liberă circulaţie decât în afara lui’, a transmis europarlamentarul.
Comisia Europeană a cerut Consiliului UE să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.
Într-o comunicare adoptată miercuri privind un Spaţiu Schengen mai puternic, Comisia salută reuşitele celor trei state membre ale UE în aplicarea regulilor Schengen.
‘De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcţionare a Spaţiului Schengen, inclusiv în perioada pandemiei şi, mai recent, de când se confruntă cu consecinţele fără precedent ale războiului din Ucraina. Deşi cele trei ţări sunt deja obligate parţial să respecte regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate şi, prin urmare, ele nu se bucură pe deplin de beneficiile care decurg din apartenenţa la Spaţiul Schengen. (…) A deveni pe deplin parte a Spaţiului Schengen este o cerinţă pentru aceste state membre şi, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condiţiile’, se precizează în comunicarea CE.