Mai multe muzee din România, coordonate de Muzeul Naţional de Istorie a României, vor participa cu exponate la expoziţia internaţională ‘First Kings of Europe’, care se va deschide la Field Museum of Natural History din Chicago, SUA.
Potrivit unui comunicat al MNIR, transmis joi AGEERPRES, expoziţia, care reuneşte peste 700 de artefacte arheologice preistorice de primă importanţă din colecţiile unor instituţii muzeale din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Ungaria, va fi deschisă în perioada 31 martie 2023 – 28 ianuarie 2024.
Expoziţia ‘First Kings of Europe’ este rezultatul unui proiect cultural fără precedent, iniţiat în urmă cu şase ani sub coordonarea Field Museum, în colaborare cu alte peste 25 de muzee din zona Europei de Sud-Est şi Centrale, şi este prezentată în trei destinaţii – SUA (New York, Chicago) şi Canada (Gatineau).
Pentru România, coordonatorul proiectului expoziţional este Muzeul Naţional de Istorie a României, care colaborează în acest sens cu alte cinci instituţii muzeale, anume: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal Naţional (Piatra Neamţ), Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa (Olteniţa), Muzeul Olteniei (Craiova) şi Muzeul Judeţean Buzău.
În cadrul expoziţiei ‘First Kings of Europe’ este prezentată, împreună cu alte exponate din colecţii muzeale din ţările amintite, o selecţie de peste 90 de artefacte pre şi protoistorice datând din perioada neoliticului, a epocii bronzului şi până în a doua epocă a fierului – provenite din colecţiile muzeelor româneşti amintite mai sus.
Sunt expuse o serie de descoperiri arheologice de primă importanţă din România precum: ‘Soborul zeiţelor’ de la Poduri, tezaurul de la Moigrad (selectiv), tezaurul de la Brad, depozitul de obiecte din bronz de la Apa, tezaurul de la Sarasău, tezaurul de la Perşinari (selectiv), tezaurul de la Hinova (selectiv), depozitul de obiecte din bronz şi fier de la Tărtăria (selectiv), inventarele mormintelor princiare getice de la Agighiol şi Peretu (selectiv).
Expoziţia este însoţită de un catalog amplu ilustrat, editat de Field Museum of Natural History (Chicago) şi publicat de UCLA Cotsen Institute of Archaeology Press. Volumul poate fi achiziţionat on-line la adresa https://www.ioa.ucla.edu/first-kings-catalog.