Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) Constanţa organizează, în perioada 14 – 23 septembrie, o serie de activităţi culturale în cadrul proiectului internaţional E.T.E.R.I.A. (Enhance Transborder Experiences, Rebuild Interactions of Artists), cofinanţat prin programul european Europa Creativă.
Evenimentele programate la Constanţa fac parte din amplul proiect internaţional menţionat, derulat pe parcursul a 18 luni, fiind prevăzute rezidenţe şi activităţi desfăşurate în localităţile Lecce (Italia), Zakynthos (Grecia) şi Skopje (Macedonia de Nord).
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de instituţia de cultură, coordonarea şi direcţiunea artistică a proiectului este asigurată de liderul de proiect, International Theatre Institute – ITI (Italia), parteneri fiind, alături de MINA Constanţa, AVR Lab – Department of Engineering for Innovation of University of Salento (Italia), Theatro Tsi Zakynthos (Grecia) şi Zdruzenie na umetnici Makedonski centar na Internacionalen teatarski institut (Macedonia de Nord).
Rezidenţa din România, intitulată Crossroads and Borders, este organizată şi coordonată de către MINA Constanţa şi a fost precedată, în perioada 12-13 septembrie, de o serie de conferinţe online, în cadrul cărora au fost puse la punct detalii tehnice şi în care s-au analizat anumite particularităţi culturale ale activităţii programate în perioada 14-23 septembrie.
Primul eveniment al rezidenţei de la Constanţa se desfăşoară pe 14 septembrie, la Colegiul Naţional de Arte ‘Regina Maria’. Este vorba despre un inter-community lab intitulat Through the generations, care aduce în atenţia publicului tânăr aspecte inedite legate de patrimoniul cultural-istoric, de conservarea, protejarea şi punerea în valoare a acestuia, prin intermediul artei.
Pe 15 septembrie, cu începere de la ora 12,00, la MINA va avea loc conferinţa de presă prilejuită de deschiderea rezidenţei din Constanţa, eveniment la care sunt invitaţi să participe şi reprezentanţi ai societăţii civile.
‘Colectivul artistic este compus din actori din ţările partenere ale proiectului, dar şi din artişti selectaţi din întreaga Europă. Timp de opt zile, aceştia vor repeta împreună pentru a realiza un act artistic comun, menit să evidenţieze obiectivele proiectului (arta, patrimoniul, comunitatea, multi-etnicitatea) şi legăturile solide dintre acestea. Rezultatul final al acestui demers artistic va putea fi vizionat la finalul rezidenţei. Până atunci, însă, programul acţiunilor de la Constanţa continuă cu noi evenimente’, reiese din comunicat.
Pe 18 septembrie, de la ora 14,30, MINA Constanţa va găzdui masterclass-ul intitulat Constanţa’s Female Mythology. Cu acest prilej, specialişti români din domeniul istoriei vor prezenta şi analiza aspecte inedite ale patrimoniului arheologic deosebit pe care îl deţine vechea cetate a Tomisului.
Pentru 19 septembrie este programat, tot în cadrul muzeului constănţean, de la ora 17,30, un inter-community lab intiulat Community telling, în care se va pune accentul pe istoriile şi poveştile adevărate ale unei comunităţi cosmopolite, dintr-un teritoriu românesc în care reprezentanţi a numeroase etnii, şi de religii diverse, coexistă în pace, de secole.
Pe 21 septembrie, de la ora 17,30, se va desfăşura un nou inter-community lab, Singing Memories. Conviviality, şi în care, prin cântec şi poezie, se vor pune în evidenţă tradiţiile şi particularităţile artistice ale mozaicului multietnic, format atât din membrii comunităţii dobrogene, precum şi din cei ai echipei proiectului E.T.E.R.I.A.
‘Ultimul şi cel mai important moment al rezidenţei va avea loc pe 23 septembrie, cu începere de la ora 21,00. Reprezentaţia artistică programată şi performantă de către artiştii implicaţi în proiect se va desfăşura – cu sprijinul Primăriei municipiului Constanţa – în vecinătatea unui obiectiv istoric antic, Termele Romane, simbolic pentru bimilenarul oraş Constanţa. Publicul prezent va putea fi martor la reprezentaţia oferită de echipa artistică multiculturală, cea care prin această activitate, va putea uni arta şi istoria’, se mai spune în comunicat.
Rezidenţa de la Constanţa se va încheia pe 24 septembrie, odată cu plecarea participanţilor din străinătate. Proiectul E.T.E.R.I.A. va continua însă anul acesta, în cursul lunii noiembrie, când este programată rezidenţa din insula Zakynthos, Grecia.
Conform comunicatului, prin proiectul menţionat, MINA Constanţa, în calitatea sa de partener al unui proiect european, are posibilitatea de a atrage, din nou, atenţia, asupra patrimoniului istoric extraordinar existent în Dobrogea, un ţinut al frontierelor şi al răscrucilor de drumuri, o provincie multietnică ce merită a fi cunoscută şi admirată de întreaga Europă.