AcasăStiri generaleMuzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti' sărbătoreşte 86 de ani de la...

Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ sărbătoreşte 86 de ani de la înfiinţare

Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ sărbătoreşte, în perioada 10-17 mai, împlinirea a 86 de ani de funcţionare.

În cadrul ceremoniei de deschidere, marţi, managerul instituţiei, conf. univ. dr. Paula Popoiu, a afirmat că ziua de 10 mai 1936 a fost una importantă pentru muzeu, deoarece a însemnat deschiderea oficială în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a elitei culturale a vremii.

‘Astăzi împlinim 86 de ani. 86 de ani în activitatea unui muzeu pare o vârstă destul de tânără, pentru că Muzeul Satului s-a deschis pe 10 mai 1936. (…) 10 mai este o zi importantă pentru că a fost deschiderea oficială a acestui muzeu alături de Regele Carol al II-lea şi toată elita culturală a ţării din vremea aceea, este importantă şi pentru că astăzi se împlinesc 145 de ani de la Ziua Independenţei, de la declararea independenţei României’, a spus Paula Popoiu.

Ea a precizat că muzeul cuprinde în prezent 385 de obiective construite şi 70.000 de obiecte în colecţii.

‘În 86 de ani, Muzeul Satului s-a dezvoltat foarte mult. Astăzi, Muzeul Satului are 385 de obiective construite, are 70.000 de obiecte în colecţii şi are un prestigiu foarte bine definit şi cred eu că este instituţia care duce către Europa şi nu numai, către lume, ce înseamnă de fapt România, România creativă, România în care tradiţia merge mai departe, România care îşi defineşte identitatea prin aceste muzee de etnologie, dar şi prin ceea ce conservăm în ele, prin colecţiile noastre de obiecte care, deşi dispar din teren, rămân în colecţiile noastre. (…) Muzeul Satului a pornit, aşa cum ştim din istoria lui, de la patru hectare şi 29 de gospodării. Astăzi avem 15 hectare şi 385 de obiective construite. Este o dezvoltare pe care trebuie să o luăm în seamă şi trebuie să fim şi mândri de această modalitate de a duce mai departe ce înseamnă România’, a mai spus managerul muzeului.

Managerul muzeului a oferit titlul onorific de Ambasador cultural al Muzeului Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ consilierului prezidenţial Sergiu Nistor, istoricului Georgeta Filitti şi patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

‘Această sărbătoare instituţională este o formă de celebrare a unei cetăţenii responsabile, pentru că doar societăţile cu o conştiinţă identitară responsabilă îşi sărbătoresc instituţiile, şi Muzeul Naţional al Satului aduce o astfel de contribuţie la dezvoltarea societăţii româneşti pe calea unei societăţi de cetăţeni responsabili care îşi cunosc valorile’, a subliniat Sergiu Nistor.

Evenimentele aniversare au continuat la Muzeul Satului cu vernisajul expoziţiei temporare de valorificare a colecţiilor muzeului, ‘Tinereţe fără bătrâneţe.

‘În aceste şapte zile, noi vrem să arătăm cât mai mult din ce înseamnă colecţiile Muzeului Satului, ce înseamnă activitatea, ce înseamnă legăturile Muzeului Satului cu alte ţări, aşa că am scos din colecţiile noastre patrimoniul care e scos din când în când din colecţii pentru că este tezaur. (…) Am scos în această săptămână lucruri deosebite din colecţiile noastre într-o expoziţie care se cheamă ‘Tinereţe fără bătrâneţe”, a arătat managerul Muzeului Satului.

Sărbătoarea Muzeului Satului continuă pe 11 mai cu două ateliere demonstrative – de modelaj în lut şi jucării de lemn – şi cu o expoziţie de artă persană şi lansarea unui ghid.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks