Prima condică a Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, datată la 9 noiembrie 1888, în care sunt expuse numele primilor vizitatori, în fapt notabilităţile din acea vreme ale oraşului, a fost expusă joi la Sala Unirii din Alba Iulia, pentru a marca împlinirea a 135 de ani de la înfiinţarea instituţiei.
Potrivit directorului adjunct al MNU Alba Iulia, Tudor Roşu, condica acoperă o perioadă de 23 de ani şi în ea sunt trecute numele celor care au fost prezenţi în 9 noiembrie 1888 la deschiderea Muzeului de Istorie, Arheologie şi Ştiinţele Naturii, cum se numea la acea vreme. În condică sunt trecute numele ‘notabilităţilor oraşului’, administrative şi religioase, care au fost prezente la evenimentul de acum 135 de ani.
După vernisaj, a avut loc, tot la Sala Unirii, lansarea cărţii ‘Apulum. În universul unei reviste’, autori Tudor Roşu şi Florin Bogdan, dedicată conceptului şi devenirii magazinului ştiinţific al muzeului, Apvlvm. Acta Mvsei Apvlensis, ce a împlinit 80 de ani de la prima apariţie.
Pe toată durata zilei de joi intrarea vizitatorilor a fost gratuită în muzeu.
Înfiinţarea muzeului din Alba Iulia este legată de activitatea Societăţii Istorice, Arheologice şi de Ştiinţe Naturale a judeţului Alba Inferioară, care, în anul 1888, primea două camere în edificiul grădiniţei din cartierul Lipoveni. Aici avea să fie expus patrimoniul de atunci al societăţii, format iniţial din 622 de obiecte arheologice, 1.000 de monede şi 1.000 de volume de carte. Iniţial, colecţia a fost găzduită de locuinţa lui Sigismund Reiner, aflat printre iniţiatorii Societăţii Istorice, Arheologice şi de Ştiinţele Naturale.
Inaugurarea noului muzeu a avut loc în data de 9 noiembrie 1888, în prezenţa oficialităţilor locale.
În 1929, odată cu ‘Serbările Unirii’, muzeul s-a mutat în aripa de nord a ansamblului Catedralei Reîntregirii şi, mai apoi, în clădirea Babilon, actualul sediu.
La deschiderea Muzeului Unirii în 1929 a participat familia regală şi în 1975, atunci când a fost inaugurat noul complex muzeal, Nicolae Ceauşescu.
Din ianuarie 2002, instituţia se află în subordinea Consiliului Judeţean Alba, păstrându-şi titulatura de muzeu naţional.