Muzeul Vrancei organizează, în perioada 4 – 8 septembrie 2021, prima ediţie a ‘Zilelor satului Vrâncean’, manifestare care îşi propune să aducă în atenţia publicului satul tradiţional, a informat, miercuri, instituţia.
Manifestările vor debuta sâmbătă, 4 septembrie, la Secţia de Etnografie a Muzeului Vrancei din Crângul Petreşti, unde vor fi organizate ateliere de ţesături, de instrumente populare şi de confecţionat măşti, sub îndrumarea creatorilor populari din Câmpuri, Bârseşti, Soveja, Nereju, Negrileşti şi Spulber.
Tot aici va avea loc şi un atelier de vopsit cu plante tinctoriale, coordonat de Daniela Frumuşeanu de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti şi de Paulina Anastasiu, de la Universitatea Bucureşti.
Duminică, 5 septembrie, va fi prezentată cartea ‘Studii de etnografie şi artă populară’, de Jan Pavel, un volum despre instalaţiile hidraulice din Vrancea şi despre cele aflate la Secţia de Etnografie, în timp ce la Muzeul Memorial ‘Alexandru Vlahuţă’ din Dragosloveni va fi organizat un memento cu ocazia zilei de naştere a poetului şi o masă rotundă.
Luni şi marţi, între orele 9,00 şi 16,00, la Secţia de Etnografie din Crângul Petreşti, muzeografii vor întâmpina vizitatorii cu informaţii insolite despre casele tradiţionale, dar şi cu daruri simbolice din partea Muzeului.
Miercuri, tot în Crângul Petreşti, va avea loc un eveniment de promovare a tradiţiilor şi culturii populare din judeţul Vrancea, cu participarea administraţiilor locale, a ansamblurilor, a artiştilor şi a creatorilor populari din cele 24 de comune care au case tradiţionale şi instalaţii tehnice expuse la Muzeul Satului Vrâncean.
Evenimentul este organizat sub egida Consiliului Judeţean Vrancea, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)