Deputatul USR Claudiu Năsui susţine că 41,5% dintre copiii din România trăiesc în risc de sărăcie şi excluziune socială, iar ‘rareori’ clasa conducătoare ‘a fost mai decuplată de la realitate’ decât în prezent.
‘Deşi unul din doi copii sunt în risc de sărăcie şi excluziune socială, prioritatea domnului Iohannis este ca ei să facă ore despre schimbările climatice. Fireşte, după pregătirea unei întregi strategii cu privire la asta. Pentru privilegiaţii politici ai sistemului, de fapt, asta contează, rapoartele şi strategiile naţionale. În asta îşi măsoară succesul în România lor educată. Pentru ei contează că au pregătit o strategie şi introduc educaţia climatică în şcoli, nu faptul că aproape jumătate dintre copiii din şcolile de stat româneşti sunt conduşi spre analfabetism funcţional’, a scris, marţi, fostul ministru al Economiei, pe Facebook.
Potrivit acestuia, statul român este ‘campion la a-i ţine pe copii în sărăcie’. Năsui a adăugat că în România 41,5% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie şi excluziune socială, ceea ce situează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. Totodată, zeci de mii de copii trăiesc fără un părinte sau fără ambii părinţi, din cauza ‘migraţiei economice’, iar, în opinia sa, acest fenomen este inclusiv un rezultat al taxării ‘imense’ a salariilor mici.
‘Nimeni nu vrea să muncească departe de casă, de propria familie şi mai ales de propriii copii. Dar nu au de ales, fiindcă statul român este pe primul loc în Europa la taxarea muncii slab remunerate. Anul acesta Guvernul ar fi putut scădea taxele pe muncă, ca să aducă acei părinţi plecaţi înapoi acasă. Dar priorităţile domnului Iohannis au fost altele, este urgentă strategia naţională pentru educaţia climatică’, a completat Năsui.
Raportul ‘Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile’, elaborat de Grupul de lucru pe tema educaţiei cu privire la schimbări climatice şi mediu înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, va fi lansat, marţi, la Palatul Cotroceni, în dezbatere publică.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care pune bazele unei strategii privind educaţia pentru mediu şi încurajează formarea de competenţe de mediu în rândul elevilor, prin includerea acestora în domeniile de competenţe ale curriculumului naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial. Raportul ‘Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile’, care va fi lansat în dezbatere publică, reprezintă un prim pas pentru a dezvolta concret această strategie’, a anunţat Administraţia Prezidenţială.