Fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Cioroianu consideră că apropiata reuniune a şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO reprezintă cel mai important eveniment al ultimilor ani, întâlnirea oferind prilejul pentru o nouă confirmare a poziţiei României, a stabilităţii şi predictibilităţii diplomaţiei româneşti.
‘Este, probabil, cel mai important eveniment de ani buni încoace şi prezenţa miniştrilor de externe şi subiectele care vor fi discutate, fără îndoială, că au directă legătură şi cu situaţia de criză din Ucraina, în urma agresiunii Rusiei. Cred că rolul României este accentuat şi de poziţia acesteia ca vecin care a sprijinit sancţiunile lumii occidentale împotriva Rusiei, ca ţară care a sprijinit Ucraina în primul rând, inclusiv prin numărul mare de refugiaţi pe care l-a preluat. Cred că vor fi discuţii de substanţă şi o bună ocazie pentru aliaţi de a-şi armoniza poziţiile, mai ales că, practic, fiecare zi aduce ceva nou. Am văzut în criza aceasta de la rachete căzute pe teritoriul unor ţări terţe până la diverse incidente de protocol, cum a fost cel prin care a trecut premierul polonez sau fularul premierului Orban’, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Cioroianu.
În opinia sa, invitarea la reuniunea de la Bucureşti a unor ţări precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina, dintre care unele şi-au exprimat dorinţa de a face parte din Alianţa Nord-Atlantică, a avut la bază ‘raţiuni foarte bine cântărite’.
‘Cu siguranţă că la baza acestor invitaţii sunt raţiuni foarte bine cântărite şi, în ultimă instanţă, e vorba de ţări care, în bună parte, ele însele îşi doresc sporirea securităţii. Or, în momentul de faţă, Alianţa NATO este cea mai bună garanţie de securitate, date fiind vremurile tulburi la care asistăm şi comportamentul imprevizibil al unor ţări precum Rusia, care sunt şi membri în Consiliul de Securitate şi care au încălcat toate normele internaţionale. Deci, invitarea acestor ţări ţine şi de interesul lor, dar şi de interesul de securitate şi de planurile strategice ale Alianţei ca atare’, a afirmat Cioroianu.
Fostul ministru de Externe este de părere că ne confruntăm cu o criză multi-etajată, de la criza energetică la cea alimentară, climatică sau politică, şi, deşi NATO nu are o ‘soluţie magică’, o strategie comună în abordare nu poate decât să ne avantajeze.
‘Nu există soluţii minune, mai ales că noi asistăm la o criză multi-etajată. Există într-adevăr o criză energetică, dar ea se suprapune peste o criză alimentară, cum am văzut prin blocarea multe luni a acelor exporturi de cereale ucrainene, o criză climatică, în egală măsură, pentru că şi în Ucraina şi în Republica Moldova, dar şi la noi şi în multe alte ţări a fost un an destul de secetos. Asistăm şi la o criză politică, vedem ce se întâmplă în Republica Moldova, în momentul de faţă, sau în ţări ale Alianţei, cum ar fi Italia, rezultatul unor alegeri, uneori surprinzătoare, în unele ţări ale Alianţei, sau în Marea Britanie, dacă ne referim la criza politică prin care a trecut. Deci, vedem că e o criză pe mai multe etaje, iar NATO, bineînţeles, că nu are o soluţie magică pentru niciuna dintre ele, dar, pe de altă parte, o strategie comună în abordarea lor nu poate decât să ne avantajeze. Şi, totdeauna, soluţia se găseşte mai uşor atunci când mai mulţi oameni schimbă opinii şi propun idei. Orice discuţie pe această temă e un pas în direcţia bună’, a punctat el.
Adrian Cioroianu consideră că rezolvarea problemei transnistrene este o decizie a Republicii Moldova, presupunând acordul acestui stat, indiferent ce se va întâmpla, în urma războiului din Ucraina, dar lucrurile vor fi mai clare după ce va fi convenit un armistiţiu.
‘E greu de spus, deocamdată, pentru că, în definitiv, este o decizie a Republicii Moldova, indiferent ce se va întâmpla, asta presupune, în principal, acordul Republicii Moldova. Deocamdată, toate statele care vor fi prezente la aceste discuţii susţin integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar, pe de altă parte, acest conflict, care, deocamdată, nu ştim cum se va termina, nu ştim ce ar putea însemna o victorie a uneia dintre părţi. Conflictul e în desfăşurare la ora la care vorbim şi e limpede că acesta va schimba ceva din echilibrul destul de precar din estul Republicii Moldova şi vom vedea, în ultimă instanţă, ce se va întâmpla. Dar lucrurile vor fi mai clare după ce un armistiţiu va fi convenit. Când se va întâmpla acest lucru din păcate e greu de ghicit acum’, a opinat istoricul.
Fostul ministru a menţionat că, înainte de recenta Reuniune G20, preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, i s-a ‘înaintat’ un posibil plan de deschidere a discuţiilor în vederea unui armistiţiu.
‘Deja lucrurile sunt publice de câteva zile. Nu ştim ţara care i le-a înaintat, dar, probabil, acel plan de discuţii în vederea armistiţiului a fost rodul colaborării mai multor state, foarte probabil inclusiv state occidentale. În ultimă instanţă, am folosit în mod special cuvântul armistiţiu şi nu pace, pentru că, acum, esenţial ar fi oprirea ostilităţilor şi distrugerilor din Ucraina. Pacea e un orizont ceva mai îndepărtat, dar măcar un armistiţiu ar duce la salvarea de vieţi omeneşti şi de o parte şi de alta. Asta e limpede. În ce priveşte rolul pe care România l-ar putea juca aici, sigur că, până la urmă, nimic nu e imposibil, dar, în egală măsură, România nu poate să se propună în calitate de mediator, pentru că, în mod evident, noi am fost partizanii Ucrainei până acum. Deci nu ne putem propune ca mediatori şi nici nu putem fi mediatori între Ucraina şi Rusia câtă vreme noi am optat pentru susţinerea Ucrainei şi am condamnat Rusia, dar rolul nostru ar putea interveni ulterior, într-o reconstrucţie a Ucrainei, la care, sigur, că multe ţări europene vor contribui, iar noi, prin poziţia pe care o avem, vom fi o parte a acestui efort de reconstrucţie a ţării vecine’, a explicat Cioroianu.
El a subliniat că organizarea reuniunii de la Bucureşti va reprezenta ‘o confirmare a poziţiei noastre, a stabilităţii şi predictibilităţii diplomaţiei româneşti’.
‘La noi, diplomaţia a fost destul de des criticată, dar ceea ce unii dintre noi acceptă mai greu este faptul că nu întotdeauna diplomaţia se face la vedere. Adică diplomaţia nu trebuie să fie spectaculoasă, diplomaţia trebuie să fie eficientă. Or, din acest punct de vedere, cunoscând şi sistemul din interior, eu sunt convins că, dincolo de toate criticile, diplomaţia noastră rămâne una destul de eficientă. Sigur că nu trebuie să ne împăunăm acum şi să vorbim de organizarea acestui summit ca fiind datorat atracţiei pe care, neapărat, România ar exercita-o. Au fost raţiuni şi în privinţa alegerii ţării noastre, dar cred că, pe de altă parte, România oferă şi peisajul unei ţări care, în egală măsură, se comportă ca un bun membru al Uniunii Europene, dar şi ca un partener de încredere al Alianţei Nord-Atlantice şi ca un partener al Statelor Unite în zonă. Este o caracteristică. Place unora sau nu place – este un lucru care nu poate fi negat. Şi cred că ce câştigă România în mod clar în aceste zile este confirmarea eforturilor pe care noi le-am făcut în prefigurarea acestei predictibilităţi. Cred că nimeni nu are îndoieli în privinţa comportamentului României şi asta e baza unei seriozităţi în diplomaţie, predictibilitatea, ca aliaţii tăi să ştie ce se pot aştepta de la tine’, a declarat fostul ministru al Afacerilor Externe.
Cioroianu şi-a exprimat speranţa ca eventuale incidente să nu survină în buna desfăşurare a reuniunii.
‘Să sperăm că nu vom avea parte de incidente. Sigur că incidentele pot apărea, fie provocate sau nu, dar să sperăm că nu vom avea parte. Mă gândesc şi la posibilitatea unor atacuri informatice în aceste zile… Există multe şicane în desfăşurare în zilele noastre. Am văzut ce s-a întâmplat recent în Cehia, în alte ţări. De aceste lucruri mă tem, altfel sunt convins că organizarea va fi foarte bună. Avem deja o tradiţie în organizarea unor astfel de întâlniri şi cred că amploarea acesteia, chiar dacă e, cum spuneam, fără precedent în ultimii ani, pe de altă parte simpla prezenţă a unor oameni cu greutate, de la Antony Blinken (secretarul de stat american – n.r.) la toţi ceilalţi, astăzi dă un plus de greutate întâlnirii şi, repet, am convingerea că vor fi discuţii de mare substanţă’, a mai spus Adrian Cioroianu.