Aproape 95% dintre unităţile de învăţământ din Neamţ au autorizaţie sanitară de funcţionare, potrivit datelor furnizate de inspectorul şcolar general al judeţului, Florentina Luca-Moise.
În 19 şcoli grupurile sanitare sunt situate în afara clădirilor, iar două unităţi de învăţământ nu au deloc grupuri sanitare.
‘În privinţa stării grupurilor sanitare din unităţile de învăţământ, se constată că 5,88% dintre şcoli au grupurile sanitare în curtea şcolii şi sunt funcţionale. De asemenea, în 86,36% din şcoli sunt asigurate materialele igienico-sanitare pentru perioada primului modul. 94,74% dintre şcoli deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, celelalte fiind în procedură de obţinere’, a declarat inspectorul şcolar general.
În aproape 70% dintre unităţile de învăţământ din Neamţ nu există cabinete medicale şcolare.
‘Majoritatea şcolilor care nu au cabinet medical au încheiat protocoale de parteneriat cu diferite cabinete medicale, pentru asigurarea serviciilor medicale pentru elevi’, a explicat Florentina Luca-Moise.
Din cele 636 de clădiri cu destinaţie şcolară 38 nu au autorizaţie de securitate la incendii. Dintre acestea, trei sunt în curs de obţinere şi şase clădiri sunt noi dar fără proces verbal de recepţie.
Doar 178 de clădiri şcolare sunt dotate cu instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu.
De asemenea, 269 de unităţi de învăţământ nu au paza asigurată, ceea ce înseamnă peste 83%.
‘Asigurarea pazei în unităţile de învăţământ se realizează cu societăţi specializate în 2,48% din şcoli. Predomină unităţile de învăţământ la care nu este asigurată paza cu personal propriu sau specializat, respectiv 83,28% din şcoli. Este necesară alocarea resurselor pentru contractarea serviciilor de pază specializate, cel puţin pe durata programului şcolar’, a precizat inspectorul şcolar general.
În Neamţ, peste 70% dintre şcoli sunt dotate cu sisteme video de supraveghere la exterior şi în interior.
‘Prin demersurile instituţionale vizate, ISJ Neamţ se asigură că, pe 11 septembrie, educatorii, învăţătorii, profesorii şi directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar din întreg judeţul îi vor aştepta pe elevi şi preşcolari în spaţii de învăţare sigure şi primitoare pentru a continua, dincolo de schimbările pe care acest nou an şcolar le aduce, performanţa unui învăţământ nemţean de calitate’, a declarat inspectorul şcolar Florentina Luca-Moise.
În judeţul Neamţ sunt 323 de unităţi de învăţământ, din care 159 au personalitate juridică.