Primarul municipiului Piatra-Neamţ, Andrei Carabelea, a dat, miercuri, startul simbolic la lucrările de amenajare a Grădinii Publice ‘Nicu Albu’, investiţie ce va fi realizată pe locul fostei grădini zoologice a oraşului.
‘Este un moment important pentru oraşul nostru pentru că astăzi deschidem simbolic lucrările la Grădina Publică ‘Nicu Albu’. Mulţumesc pietrenilor care au votat în procent de peste două treimi pentru a transforma o grădină zoologică, simbol al unui trecut trist, într-un parc deschis bucuriei, creativităţii, libertăţii’, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată în teren, Andrei Carabelea.
Edilul a precizat că noua grădină publică va păstra elementele de identitate vizuală din urmă cu aproape un secol, atunci când grădina a fost înfiinţată de fostul primar al oraşului, Nicu Albu.
Totodată, el a transmis un mesaj pietrenilor care nu au fost de acord cu desfiinţarea grădinii zoologice, fapt care a avut loc în urmă cu doi ani.
‘Astăzi nu mai este nevoie să închidem nişte biete suflete în spatele unor gratii pentru a ne bucura sau pentru a avea satisfacţia curiozităţii egoiste a omului. Putem avea soluţii inteligente care să îi educe pe copiii noştri cum trăieşte un animal în libertate şi îl putem observa folosind tehnologii de ultimă generaţie. Pentru nostalgicii grădinii zoologice, am acest mesaj: aici, în Grădina ‘Nicu Albu’, vom avea astfel de tehnologii de inteligenţă şi virtual-reality pentru a observa animalele în libertate, fără a le vedea după gratii’, a transmis primarul municipiului Piatra-Neamţ.
În mod simbolic, edilul a tăiat cu flexul o bucată de fier din gratiile unde se afla cuşca urşilor.
Prin înfiinţarea Grădinii Publice ‘Nicu Albu’, în parc se vor putea organiza spectacole în aer liber, expoziţii de fotografie, zone cu caracter recreaţional, evenimente care vor contribui la creşterea atractivităţii zonei pentru pietreni sau turiştii aflaţi în zonă.
Parcul va reprezenta şi un punct de atracţie în sine în parcurgerea străzii Ştefan cel Mare, dar şi un punct de plecare pentru zona verde şi traseele turistice ale muntelui Cozla.
Pe latura de est va fi realizat un amfiteatru, prin modificarea minimală a terenului, pentru a oferi o perspectivă spre scenă pentru spectacole estivale, prezentări de film, alte evenimente culturale.
Vor exista module container ce vor putea fi utilizate pentru ateliere de creaţie şi învăţare pe timp de vară şi târguri temporare pe timp de iarnă.
Pe timp de noapte, iluminatul arhitectural va asigura scenografii spectaculoase într-un spaţiu public, punând în valoare formele şi volumetriile arborilor în toate anotimpurile.
Vor exista locuri de joacă destinate copiilor cu vârste cuprinse între 2-6 ani, respectiv 6-12 ani, dotate cu elemente de joacă corespunzătoare vârstei.
Valoarea totală a lucrărilor este de 5,3 milioane de lei, bani asiguraţi de municipalitate, iar termenul de finalizare este 9 august 2024.