Peste 120 de lucrări naţionale şi internaţionale vor fi prezente la a treia ediţie a Simpozionului naţional ‘Petrodava’, care va debuta miercuri, 12 octombrie, la Muzeul de Artă Eneolitică ‘Cucuteni’ din Piatra-Neamţ.
Lucrările simpozionului, cu peste 170 de contributori, au o tematică diversă şi vor fi susţinute în cadrul mai multor secţiuni, corespunzătoare domeniilor de activitate ale instituţiei organizatoare: ştiinţe naturale, arheologie, istorie, restaurare-conservare, etnografie şi arta – memorialistică.
La manifestare vor participa peste 120 de specialişti de la prestigioase instituţii muzeale, universitare şi academice din România, Republica Moldova, Germania, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.
În deschiderea evenimentului, la Muzeul de Artă va avea loc, la ora 17.00, vernisajul expoziţiei temporare ‘Restaurarea bunurilor culturale’ iar de la ora 18.00, vernisajul expoziţiei itinerante ‘Kiseleff, nr. 1 – De 110 ani oraşul creşte în jurul lui!’.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc a doua zi, joi, 13 octombrie, începând cu ora 11.00, în sala ‘Calistrat Hogaş’ a Consiliului Judeţean Neamţ, în prezenţa preşedintelui Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române, academician Victor Spinei, a oficialităţilor judeţului şi a altor invitaţi speciali.
Luările de cuvânt vor fi urmate de decernarea unor diplome de recunoştinţă specialiştilor care şi-au dedicat întreaga viaţă activităţii muzeale în cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ.
Va urma, la Muzeul de Artă, deschiderea expoziţiei ‘Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere’, organizator fiind Muzeul Naţional de Istorie a României/Colecţia Iorga-Pippidi, în parteneriat cu Institutul de Istorie ‘Nicolae Iorga’, Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.
Simpozionul naţional ‘Petrodava’ se va desfăşura până pe 15 octombrie 2022.