Mai multe instituţii judeţene şi locale, între care Prefectura, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăriile din Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului, au semnat un protocol prin care se doreşte prevenirea efectelor zăporului, fenomen care apare iarna pe cursul superior al râului Bistriţa.
Prefectul Vasile-Adrian Niţă a declarat că protocolul prevede atribuţiile fiecărei instituţii în caz de nevoie şi cum trebuie acţionat pentru avertizarea, alarmarea şi evacuarea populaţiei în situaţia pericolului iminent de producere a unei inundaţii ca urmare zăporului.
Astfel, odată cu formarea zăporului, se va institui permanenţă la sediile Primăriilor din Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului şi se va activa grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de furtuni şi viscol, căderi masive de zăpadă, temperaturi extreme.
‘Sunt măsuri care s-au luat în fiecare an când s-a format podul de gheaţă pe Bistriţa. Nu este cazul să se panicheze nimeni. Este firesc să existe un astfel de protocol semnat de către toţi factorii responsabili, pentru a şti cum trebuie intervenit dacă situaţia o impune. (…) Sper să nu avem astfel de probleme în această iarnă şi nimeni de pe Valea Muntelui să nu stea stresat din cauza zăporului’, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niţă.
În cazul creşterii debitului Bistriţei, se va activa Centrul operativ cu activitate temporară şi se vor suplimenta patrulele în zona cursului râului. Ulterior se va decide dacă se intervine cu explozibil în zonele critice sau dacă, la nevoie, se impune evacuarea populaţiei.
În noaptea de 31 decembrie 2002, din cauza creşterii bruşte a temperaturii într-un interval de câteva zile, o parte din zăporul format pe Bistriţa s-a dislocat şi a inundat sute de gospodării din Farcaşa şi Poiana Teiului, iar trei tineri au murit înecaţi după ce cabana în care se aflau a fost distrusă de sloiurile de gheaţă.