Salvamont Neamţ a anunţat luni restricţionarea accesului pe o potecă turistică din masivul Ceahlău după prăbuşirea unei stânci de pe vârful Ocolaşul Mare.
‘În urmă cu câteva zile, unul din turnurile Ocolaşului Mare s-a prăbuşit din cauze naturale. Stânca uriaşă, cântărind probabil sute de tone, a traversat poteca turistică ce lega Ocolaşul Mic de cabana Dochia. Din fericire, pe traseu nu erau grupuri de turişti în momentul prăbuşirii’, se arată într-un comunicat postat pe contul de Facebook al Salvamont Neamţ.
Conform aceleiaşi surse, o echipă din cadrul compartimentului prevenire s-a deplasat în zonă, împreună cu un specialist în geologie, pentru a efectua o evaluare a factorului de risc, având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică deosebit de frecventată în sezonul de vară, pe traseul Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Ocolaşul Mic – cabana Dochia.
‘Concluzia pe scurt este că prăbuşirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheţ/dezgheţ, acesta erodând liantului care susţinea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat şi o urmă a unei descărcări electrice de proporţie mare, care este posibil să fi creat vibraţiile care au declanşat dislocarea. La ora actuală există fragmente de diverse dimensiuni aflate în instabilitate şi care se vor desprinde ulterior, existând posibilitatea de a intersecta poteca turistică’, precizează Salvamont Neamţ.
În zilele următoare vor fi amplasate indicatoare de avertizare pe porţiunea de potecă ce este considerată periculoasă, turiştii fiind sfătuiţi să nu staţioneze în zonă, să nu parcurgă traseul la primele ore ale dimineţii sau pe ploaie. În sezonul estival traversarea se va face doar individual, nu în grup, iar pe timpul iernii traseul va fi închis.
‘Sub nicio formă nu părăsiţi poteca turistică şi nu intraţi în Brana Estică a Ocolaşului Mare’, avertizează salvamontiştii.
Ocolaşul Mare, cu o altitudine de 1.907 metri, este cel mai înalt vârf din masivul Ceahlău.