Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ a declarat, vineri, că a fost confirmat virusul influenţei aviare la 28 de lebede găsite moarte pe lacul Bâtca Doamnei din municipiul Piatra-Neamţ.
‘La nivelul României, judeţul Neamţ este afectat de evoluţia influenţei aviarare, înalt patogenă, subtipul H5N1, la păsările sălbatice de pe lacul Bâtca Doamnei, municipiul Piatra-Neamţ, până la această dată fiind diagnosticată boala la un număr de 28 cadavre de lebădă de vară recoltate de pe suprafaţa lacului de către personalul DSVSA Neamţ cu sprijinul reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi ISU Neamţ’, precizează un comunicat de presă al DSVSA Neamţ, remis vineri AGERPRES.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Neamţ a aprobat, la solicitarea DSVSA Neamţ, planurile de măsuri pentru gestionarea acestor evenimente epidemiologice.
Sunt în curs de executare activităţi de recenzare a efectivelor de păsări din zona infectată stabilită, de identificare a unor eventuale efective de păsari cu semne clinice de boală, de informare a proprietarilor de păsări privind măsurile de biosecuritate ce pot fi aplicate la nivelul exploataţiilor pentru ca boala să nu se extindă către gospodăriile populaţiei şi către oameni.
Personalul DSVSA Neamţ desfăşoară activităţi de recoltare a cadavrelor păsarilor găsite moarte în zona lacului Bâtca Doamnei.
De asemenea, împreună cu reprezentanţii IPJ Neamţ sunt efectuate acţiuni de control în trafic pentru monitorizarea şi controlul circulaţiei păsărilor în/din/către zona infectată.
Zona municipiului Piatra-Neamţ, în special lacul Bâtca Doamnei, este o zonă cu un istoric epidemiologic încărcat din punct de vedere a evoluţiei influenţei aviare înalt patogenă, în anul 2017 fiind diagnosticate 52 cazuri, iar in primăvara anului 2022, alte 7 cazuri de influenţă aviară. AGERPRES / (AS – autor: Gabriel Apetrii, editor: Marius Frăţilă)