Edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, estimează că Hala Laminor ar putea deveni funcţională peste cinci ani şi menţionează că aici ar urma să se mute inclusiv Primăria Sectorului 3.
Precizările au fost făcute miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Evenimentul a fost dedicat finalizării lucrărilor de consolidare şi reabilitare a halei istorice Laminor. Edilul a anunţat că hala va fi concesionată, în urma unei licitaţii deschise pe SICAP, şi că spaţiul va deveni un complex multifuncţional. Construcţia se întinde pe o suprafaţă la sol de aproximativ 70.000 de metri pătraţi, iar în parcarea subterană au fost amenajate 1.500 de locuri.
‘Suntem în procedură de selecţie a unui partener privat care să vină să mai investească aproximativ 150 de milioane de euro, pentru a transforma această clădire într-un social hub, adică un ‘oraş în casă’. Dimensiunile acestei clădiri ne permit să facem aşa ceva, avem cam 70.000 de metri pătraţi de clădire. La această înălţime se pretează, specialiştii sunt foarte optimişti că putem să facem aici o chestie extraordinară. Şi chiar specialiştii ne-au şi recomandat că putem, inclusiv, să mutăm Primăria Sector 3 aici, iar clădirea în care funcţionează acum Primăria Sector 3 să fie alocată pentru servicii de sănătate publică’, a declarat Robert Negoiţă.
Edilul a menţionat că hala va fi concesionată unei entităţi care are experienţă în domeniu, care a mai făcut reconversii de acest tip şi care are capacitatea să finanţeze un astfel de proiect. Totodată, pentru Primăria Sectorului 3 vor trebui asigurate în mod gratuit spaţiile necesare desfăşurării activităţii.
Până în prezent, în hală au fost investiţi peste 60 de milioane de euro, bani proveniţi din bugetul primăriei. Potrivit primarului Sectorului 3, hala va putea conţine facilităţi destinate zonelor de educaţie sau cultură, birouri. După ce va fi semnat contractul de parteneriat cu investitorul, acesta va prelua toate atribuţiile referitoare la gestionarea spaţiului, iar primăria nu va mai avea costuri din acel moment.
‘Acest spaţiu va deveni un motor de creştere economică. (…) Această hală va produce mult plus valoare, în perioada următoare, imediat ce va deveni funcţională. Primăria Sector 3 îşi amortizează investiţia în câţiva ani. (…) Estimăm cam la cinci ani de zile că va fi funcţională. Este monument istoric şi trebuie să plecăm de la premisa că după ce vom avea conceptul gata, el va trebui avizat în Comisia de cultură’, a spus el.
Primarul Negoiţă a declarat că în urmă cu şapte ani, hala a fost cumpărată de către o societate a Primăriei Sectorului 3, iar în ultimii cinci ani s-au făcut lucrări pentru reabilitarea şi consolidarea clădirii, precum şi pentru edificarea parcării de la subsol. Este în analiză un proiect în baza căruia pe acoperişul halei să fie instalate panouri fotovoltaice care să producă 3 megawaţi.
‘Este o zonă care trebuia dezvoltată. Aici era plin de gunoaie, gropi, persoane care se adăposteau pe aici. Aveam permanent sesizări din partea vecinilor, de felul în care arată acest spaţiu, înainte să devină proprietatea Primăriei Sector 3. Am rezolvat această problemă. Este în patrimoniul Primăriei Sectorului 3 şi iată că este şi reabilitată, inclusiv subsolul, parcarea. Are sistemele deja montate, iar acum se lucrează la punerea în funcţiune şi la probe, la micile reglaje de final’, a precizat Robert Negoiţă.
Marcel Ciolacu a declarat că foarte puţini primari încearcă ‘proiecte ambiţioase’ precum: amenajarea Halei Laminor, parcarea subterană din Bd. Decebal sau complexul acvatic din Parcul Pantelimon.
‘Am vorbit cu arhitecţii şi mi-au spus că în jur de 14 teatre naţionale intră pe această suprafaţă. Mai mult, să ştiţi că şi stadionul Arena Naţională ar încăpea în perimetrul acestei hale, ceea ce ne arată cât de ambiţios este proiectul. (…) Astfel de proiecte ambiţioase eu nu am văzut decât în două sectoare: în Sectorul 3 şi în Sectorul 4. Nu am văzut nici în Sectorul 1, ca să nu mai vorbim de Primăria Generală’, a spus el.
Primăria Sectorului 3 a preluat Hala Laminor şi ulterior a început, în 2017, procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioară şi exterioară a halei. Imobilul fiind înscris în registrul monumentelor istorice, în procesul de reabilitare s-a păstrat structura metalică originală şi s-au introdus elemente noi, legate de eficienţa energetică (pereţi şi acoperişuri vitrate cu rupere termică) sau de spaţii de depozitare şi parcare, informează primăria.
‘Hala Laminor, ultima construcţie din ansamblul industrial ‘Malaxa’ – 1938, a constituit una dintre cele mai mari hale industriale din ţară, cu deschideri impresionante (400m x 180m), o structură metalică şi o arhitectură modernă – atât pentru anii aceia, cât şi pentru vremurile noastre. Acest obiectiv de patrimoniu naţional este creaţia unuia dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români, Horia Creangă – nepotul celebrului scriitor român Ion Creangă’, a menţionat sursa citată.