Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, a declarat că fuziunea prin absorbţie a partidului ALDE trebuie să aibă la bază o selecţie clară a membrilor, astfel încât să nu mai fie repetate o serie de greşeli din trecut.
Referitor la situaţia din judeţul Vaslui, unde ALDE este condusă momentan de fostul lider liberal Dan Marian, Tătaru a precizat că are disponibilitatea de a colabora cu oricine dă dovadă de corectitudine şi cinste.
‘PNL îşi propune în continuare să coaguleze un pol de dreapta, pe valori liberale, pe valorile celor care împărtăşesc o componentă de dreapta în ţara noastră, dar de la discuţii până la realizare sunt mulţi paşi şi nu vrem să facem aceleaşi greşeli pe care le-am făcut în anumite timpuri. În acelaşi timp, oamenii trebuie să fie de calitate şi coagularea trebuie să aducă ceva pozitiv, nu o stagnare în ceea ce avem de făcut. Şansele ca fuziunea să funcţioneze în judeţul Vaslui sunt foarte mari. Discuţiile sunt la nivel de consilieri locali, primari, chiar dacă sunt doar cinci primari în Vaslui. Ca în fiecare partid, avem şi alte elemente şi pot să asigur că selecţia va fi foarte clară, noi vorbim totuşi de o fuziune prin absorbţie. Nu vorbim doar despre conducere, un partid are membri şi membri. ALDE are foarte mulţi oameni care au plecat din PNL sau care au fost excluşi din PNL. În condiţiile acestea, PNL urmăreşte să aducă plus valoare, nu să ne întoarcem la anumite niveluri pe care le aveam la un moment dat, când PNL Vaslui era asociat cu alt tip de politică. Eu mă văd colaborând cu oricine care împărtăşeşte o politică liberală, corectă, cinstită şi care pune în prim plan bunăstarea judeţului Vaslui’, a declarat Nelu Tătaru, pentru AGERPRES.
Şi secretarul general al filialei PNL Vaslui, Daniel Onofrei, a afirmat că fuziunea este bună deoarece va aduce oamenii de dreapta în aceeaşi echipă, dar că liberalii trebuie să fie atenţi la calitatea membrilor care ar putea ajunge în PNL în urma colaborării cu ALDE, făcând referire la Dan Marian, actualmente vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, căruia îi reproşează apropierea de PSD.
‘Trebuie să fim atenţi la ceea ce primim în casă, iar PNL să nu repete greşeli făcute în trecut. Dacă de dragul de a fi cât mai mulţi, vom pierde din vedere partea calitativă, ar însemna că nu am învăţat nimic din istorie. Mă refer şi la liderul ALDE Vaslui, mă refer şi la colegi de-ai dumnealui care au avut unele probleme cu legea. Ar trebui să fim destul de selectivi. Constat că politica pe care a practicat-o dumnealui nu se mai potriveşte actualităţii de astăzi. Întotdeauna a avut o aplecare către negocieri cu domnul Buzatu (preşedintele PSD Vaslui – n.r.). Nu am participat eu la astfel de lucruri, ci primarii, preşedinţii de organizaţii îmi spuneau că atunci când trebuiau să se fixeze candidaţii, deja existau înţelegeri cu PSD-ul. Nu o spun eu, eu n-am făcut politică cu dumnealui, dar asta îmi spun toţi colegii. Oamenii care sunt deschişi către astfel de combinaţii nu se potrivesc standardelor pe care le-am implementat în PNL alături de domnul Nelu Tătaru. Noi am demonstrat că am îndepărtat de lângă noi oamenii care nu aparţin unei categorii de politicieni deschişi, transparenţi, curaţi şi nici nu vrem să mai fim asociaţi cu compromisurile. Evident că sunt şi oameni de calitate în ALDE, trebuie să fim selectivi’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Daniel Onofrei.
Preşedintele ALDE Vaslui, Dan Marian, a afirmat că fuziunea a fost decisă la nivel central şi nu este opţională, indiferent de părerea unor lideri locali ai PNL.
‘O fuziune odată decisă de forurile de conducere, în speţă congresele celor două partide, se aplică, nu mai poate nimeni să comenteze. O fuziune decisă în congres se face. După cum suntem obişnuiţi în politica românească, sunt lideri care judecă raţional, iau decizii şi spun vorbe cântărite, analizate şi avem oameni politici care judecă cu rânza. Ei, ăştia care judecă cu rânza, ne-au obişnuit să facă astfel de declaraţii. Mie îmi pare rău, pentru că opţiunea lor a fost transformată în astfel de cuvinte. Oricine se poate împotrivi la o decizie luată de o majoritate, în consecinţă va avea un alt drum decât spune majoritatea. În ceea ce priveşte fuziunea între PNL şi ALDE, din punctul meu de vedere ea se va realiza şi modul în care ea va fi implementată de la nivel central până la nivel local se va vedea în perioada următoare, când comisiile special votate pentru a face o analiză şi a lua decizii îşi vor spune punctul final de vedere’, a transmis Dan Marian, într-o declaraţie pentru AGERPRES.
Fostul preşedinte al PNL Vaslui Dan Marian, care în 2016 a demisionat din funcţie şi s-a retras de pe lista de candidaţi la alegerile parlamentare din cauză că era vizat de o anchetă DNA, s-a înscris în anul 2020 în organizaţia judeţeană a ALDE. La momentul respectiv el a subliniat că dosarul în care fusese cercetat de DNA privind presupuse ilegalităţi cu terenuri a fost clasat şi că a dorit să reînceapă activitatea în PNL, însă acest lucru nu a mai fost posibil, deoarece a aflat că fusese exclus din partid. În momentul înscrierii în ALDE, Dan Marian a mai spus că Nelu Tătaru este un ‘impostor’ care a ocupat funcţia de preşedinte al PNL Vaslui după ce l-a trimis pe el ‘în ghearele Justiţiei’.
Dan Marian a candidat la alegerile locale din anul 2020 pentru funcţia de preşedinte al CJ Vaslui, clasându-se pe locul al treilea după reprezentanţii PSD şi PNL. Ulterior, el a fost desemnat vicepreşedinte al instituţiei.
Biroul Politic Naţional al PNL a aprobat, luni, comisiile de negociere privind fuziunea prin absorbţie a Partidului ALDE. De asemenea, Biroul Politic Central al ALDE a decis continuarea procesului de fuziune dintre ALDE şi PNL, fiind desemnate comisiile de negociere. AGERPRES / (AS, A – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)