Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat miercuri, după o întrevedere cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, că fără intervenţia rapidă a Guvernului există riscul închiderii ‘masive’ de afaceri şi activităţi ale micilor producători, un efect atât de mare asupra producătorului agricol şi a industriei alimentare’ pe care nu-l va mai putea controla nimeni’.
‘Dacă într-o lună de zile Guvernul nu intervine rapid şi prompt, nu vom mai avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri şi de activităţi, vom avea şomaj, va fi un efect atât de mare împotriva producătorului agricol şi a industriei alimentare deopotrivă pe care nu-l va mai putea controla nimeni. Este o problemă legată de partea de producţie, de preţuri şi de impact în costuri al energiei, dar este o problemă a puterii de cumpărare’, a precizat Nicolae.
El a adăugat că măsura propusă de Florin Cîţu privind micşorarea CAS cu 5 procente este ‘foarte bună’, pentru că astfel se reduce presiunea pe forţa de muncă, cu impact pozitiv asupra puterii de cumpărare.
‘Domnul preşedinte al Senatului a venit cu micşorarea CAS-ului cu 5%, este foarte bună această măsură. De ani de zile, noi, organizaţiile sindicale, ţipăm şi spunem – reduceţi costurile cu forţa de muncă. Decât să majoraţi salariul, dacă vine cu reducerea presiunii pe forţa de muncă, îi dăm şi capitalului posibilitatea să negocieze, să intervină şi cumva să echilibreze puterea de cumpărare. Din păcate, dezechilibrul acestor majorări nejustificate, acestei liberalizări a energiei, a combustibilului şi a gazelor efectiv a bulversat toată economia şi încercăm şi noi să găsim soluţii, să aplanăm cumva. Aici nu mai e vorba de preţuri, aici e vorba de mai fi sau nu în piaţă, mâncăm din afară sau mai avem capacitatea să mai mâncăm de la producătorii noştri’, a arătat Nicolae.
Liderul sindical a mai precizat că i-a prezentat preşedintelui Senatului situaţia reală cu care se confruntă micii producători agricoli în contextul crizei la energie, solicitându-i măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor.
‘E o dezbatere intensă pe plafonarea la produsele agroalimentare, impactul foarte mare al majorării preţurilor la energie, combustibil, îngrăşăminte, organizarea micilor producători agricoli, preţul la materiile prime, preţul la inputuri, deci tot acest pachet de probleme l-am discutat cu domnul preşedinte al Senatului, i-am prezentat situaţia reală, actuală din legumicultură, creşterea animalelor, cultura mare. Am atras atenţia că majorarea preţurilor la combustibil, la energie şi la gaze va duce la dispariţia foarte multor fermieri, agriculturi, producători, preţurile o vor lua razna şi, din păcate, puterea de cumpărare a scăzut pe fondul creşterii inflaţiei şi am cerut măsuri urgente’, a afirmat Nicolae.
În context, el s-a pronunţat pentru capitalizarea producătorului agricol şi susţinerea acestuia.
‘Vreau capitalizarea producătorului agricol, vreau susţinerea lui prin programe – unele le-a anunţat Ministerul Agriculturii şi sunt foarte bune – prin susţinerea pe termen mediu pentru micul producător de investiţii regionale, prin controale intense (…). Este un pachet de probleme şi nu putem să rezolvăm una şi să o lăsăm pe cealaltă’, a punctat Nicolae. AGERPRES /(AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)