Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că România a îndeplint până în prezent 24 de ţinte şi jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dintre care pentru trei mai trebuie soluţionate anumite aspecte tehnice.
‘Până în acest moment, jaloanele şi ţintele pe care le-am avut de îndeplinit au fost îndeplinite. Altfel, România nu putea să beneficieze de aprobarea primei cereri de plată. Ca atare, în acest moment, cererea fiind aprobată, asta înseamnă că ne-am îndeplinit şi jaloanele şi ţintele pe trimestrele IV 2021, trimestrele I şi II din anul 2022. În acest moment am încheiat al treilea trimestru. Am văzut discuţiile din spaţiul public şi am văzut că au fost vehiculate cifre legate de îndeplinirea acestor jaloane. Vă pot spune cu certitudine – şi este aici şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi am discutat acest aspect: avem 24 de jaloane şi ţinte îndeplinite, din care avem trei care încă au de soluţionat anumite aspecte tehnice’, a precizat premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a menţionat că jaloanele pentru care mai trebuie soluţionate aspecte tehnice sunt la Ministerul Energiei (două) şi la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (unul).
‘Putem să înţelegem dezbaterea politică şi eu o înţeleg foarte bine. Dar discutăm pe ceea ce primim în documente şi formal. Cererea de plată a fost aprobată. Cred că nu o aproba nimeni dacă nu erau îndeplinite jaloanele. Ca atare, în acest moment, facem tot ceea ce ne este în putinţă ca cea de-a doua cerere de plată care trebuie să fie înaintată până la finele lunii octombrie să fie înaintată şi ne asigurăm că în relaţia interministerială sunt îndeplinite toate procedurile tehnice, să răspundem solicitărilor şi clarificărilor de la nivelul Comisiei. Şi vă asigur că şi aceea va fi trimisă la timp şi va fi aprobată la timp’, a menţionat premierul.
Reprezentanţii Uniunii Salvaţi România au susţinut miercuri că implementarea PNRR în România ar avea ‘întârzieri-record’ şi că Guvernul a îndeplinit doar 9 din cele 24 de jaloane şi ţinte pe care le avea de realizat în trimestrul 3, adică până la sfârşitul lunii septembrie.
‘Printre jaloanele importante pe care Guvernul le ratează se numără, de exemplu, pe Energie, Semnarea contractelor pentru dezvoltarea unei capacităţi de stocare a bateriilor de cel puţin 240 MW, Semnarea contractelor pentru investiţiile în lanţul de producţie a bateriilor şi în celulele şi panourile fotovoltaice, pe Păduri Adoptarea Strategiei Naţionale Forestiere pe baza căreia putem începe împădurirea şi reîmpădurirea a 56.000 de hectare. Este îngrijorătoare şi întârzierea de la Ministerul Educaţiei, unde încă nu au fost lansate apelurile pentru echiparea sălilor de clasă cu mobilier şi pentru echiparea laboratoarelor/atelierelor pentru ştiinţe. 600 de milioane de euro pentru dotarea şcolilor din România’, se arată într-un comunicat USR.