AcasăPoliticaNicoleta Pauliuc (PNL): Începem o serie de dezbateri pe tema nutriției, pe...

Nicoleta Pauliuc (PNL): Începem o serie de dezbateri pe tema nutriției, pe care ne-am propus să le dedicăm vieții sănătoase

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a declarat marți la Dezbaterea „O educație nutrițională corectă, un viitor sănătos pentru copiii noștri” că astăzi este o zi când încep o serie de dezbateri pe tema nutriției sau dezbateri pe care ne-am propus să le realizăm și să le dedicăm vieții sănătoase.

 

”În deschiderea acestei sesiuni vă invit să reflectăm puțin la definiția pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o dă sănătății. Se spune în preambulul la Constituția OMS că sănătatea este „o stare completă de bine din punct de fizic, mintal și social și nu doar simpla absență a unei boli sau infirmități”. Aș vrea deci să ne gândim la ceea ce înseamnă această „stare de bine din punct de vedere fizic, mintal și social”. Ea ar trebui să includă, cu siguranță, și o hrană adecvată. Dar nu vorbim doar de hrana în sine, ci de toate deciziile pe care le luăm și care ne afectează fizic”, a spus ea.

”Reamintesc aici despre dezbaterea pe care am organizat-o în aprilie, tot aici, în Senat, despre alegerile conștiente pe care trebuie să le facem în viața noastră. Am vorbit atunci despre alcool, tutun, zahăr, despre impactul lor asupra stării noastre de sănătate. Astăzi, după fiecare dezbatere, pot să spun că în Parlamentul României reușim să introducem o inițiativă legislativă, pentru că în urma discuțiilor pe care le avem cu invitații noștri, de obicei, aceste dezbateri se îndreaptă către o inițiativă legislativă. În urma acelei dezbateri, din aprilie, pe rolul Parlamentului astăzi este un proiect de lege privind prevenirea și combaterea efectelor băuturilor energizante”, a spus Pauliuc.

”Vorbim aici de interzicerea consumului de băuturi energizante de către copiii noștri de până în vârsta de 18 ani, de interzicerea comercializării lor la o distanță de cel puțin 1 km față de școli și interzicerea publicității în online a acestor categorii de băuturi. E un proiect pe care îl salut și îl susțin, a primit vot favorabil în două Comisii, astăzi se dezbate în cea de-a treia Comisie raportoare. Deci, vă invit să privim sănătatea din perspectiva modului în care o construim noi înșine, pas cu pas, prin deciziile bune pe care le luăm zi de zi cu privire la ceea ce mâncăm, ce bem, dar și cu privire la confortul nostru psihic în legătură cu obiceiurile noastre alimentare”, a mai spus senatoarea.

Pauliuc a arătat că această dezbatere are și rolul de a trage un semnal de alarmă cu privire la sănătatea nutriției, în condițiile în care avem statistici îngrijorătoare:

    • Conform raportului OMS de anul trecut, 58% dintre adulții români sunt supraponderali.
    • Iar conform unui raport din 2015 (fiindcă date mai recente nu avem), circa 25% dintre copiii români sunt supraponderali. Un lucru de bază pe care vreau să-l spun aici, pentru că discutăm despre viitor sănătos și educație nutrițională corectă: primul și cel mai important rol revine familiei. Știm foarte bine, iar literatura de specialitate confirmă categoric: copiii fac cu precădere ceea ce văd la adulți, nu ceea ce li se spune că e bine.  Prin urmare, pentru că educația nutrițională începe în familie, cred că fiecare dintre noi ar trebui să se gândească:
      • Dacă e bine să avem acasă în mod constant băuturi acidulate sau dacă e bine să le avem doar din când în când, la anumite ocazii – sau poate deloc
      • Dacă e bine să fie dulciuri la discreție în casă – sau dacă e cazul să le cumpărăm doar uneori
      • Dacă prăjelile sunt o prezență constantă în bucătăria noastră – sau dacă le rezervăm pentru unele zile din săptămână sau pentru anumite ocazii
      • Dacă, măcar din când în când, ținem dietă sau ținem post – pentru propria noastră sănătate și ca exemplu pentru ceilalți membri ai familiei.
      • De asemenea, cum explicăm copiilor propriul nostru consum de cafea, alcool, tutun (dacă unii dintre noi consumăm așa ceva) – fiindcă ne întreabă sau ne vor întreba la un moment dat.

Al doilea rol important pe tema nutriției revine școlii.

”E foarte bine că sunt deja introduse în școala românească discipline opționale precum „Educație pentru sănătate” sau „Educație ecologică și pentru protecția mediului”. Problematic aici este, evident, accesul real al elevilor la astfel de materii – iar aici reamintesc declarația recentă a doamnei Ligia Deca, ministrul Educației, care a spus, la începutul acestei luni, că sub 10% dintre elevi studiază Educația pentru sănătate, din cauză că nu avem profesori care s-o predea.  Mi se pare un demers crucial pentru școala românească să asigure formarea cadrelor didactice pentru a preda această materie, în care copiii află și despre ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Dar pentru că vorbim de rolul pozitiv al școlii, aș vrea să menționez aici și un exemplu de bună practică pe care l-am văzut cu ochii mei la Arad, săptămâna trecută. Acolo, la Arad, funcționează de anul trecut prima creșă sportivă din România. A fost o experiență extraordinară să-i vezi pe cei mici, de un an și jumătate, sau între un an și jumătate și doi, încercând să învețe deprinderile, jucându-se cu mingea, ducând mingea în poartă sau punând mingea într-un coș de baschet”, a declarat Nicoleta Pauliuc.

”Vă mărturisesc că n-am știut de așa ceva, despre un astfel de demers, credeam că avem doar licee sportive și facultăți de educație fizică, dar nu și creșe sportive. Creșa de la Arad ține de o grădiniță de stat, dar a fost realizată prin colaborarea dintre o organizație neguvernamentală, mediul de afaceri arădean și administrația locală. Copiii învață astfel de foarte mici rolul sportului și al mișcării, iar așa se construiește o viață sănătoasă. Și este astăzi lângă noi și domnul deputat Ovidiu Sergiu Bâlcea și poate ne va spune mult mai multe, pentru că este din Arad și sunt sigură că cunoaște mult mai bine proiectul. Aș vrea să avem mai multe astfel de exemple în România, să avem exemple de grădinițe sportive, să avem mai multe clase gimnaziale cu program sportiv, să creăm o cultură mai puternică a mișcării fizice și a sportului în învățământul de masă. M-am uitat, înainte de a începe dezbaterea, pe o parte dintre dumneavoastră, vă mărturisesc că nu vă cunosc îndeaproape activitatea și mi-aș dori ca în momentul în care aveți cuvântul, să vă prezentați, pentru că este important ca cei care ne urmăresc acum să știe despre lucrurile frumoase pe care le faceți. Promisiunea pe care v-o fac este că este prima dezbatere. Încercăm împreună să găsim soluții și cu cât vom aduce mai mulți la această masă, eu sunt sigură că soluțiile vor fi mult mai bune. Vreau să salut prezența, astăzi, alături de noi, a doamnei consilier prezidențial, doamna Diana Loreta Păun, pentru că permanent, atunci când a fost vorba despre sănătate și atunci când, împreună cu colegii mei din Parlamentul României, fac ceea ce spun eu – legi pentru viață, a dat curs solicitării noastre”, a mai spus ea.

Articolul Nicoleta Pauliuc (PNL): Începem o serie de dezbateri pe tema nutriției, pe care ne-am propus să le dedicăm vieții sănătoase apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks