Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale a obţinut personalitate juridică, PMB şi primăriile de sector urmând să colaboreze şi să implementeze un sistem unitar pe această zonă, astfel încât să poată fi atinse obiectivele privind colectarea selectivă.
Într-o postare pe Facebook, edilul general precizează că este vorba despre un ‘pas instituţional important’ pentru o nouă abordare în chestiunea deşeurilor din Capitală. Nicuşor Dan reaminteşte că din asociere fac parte Primăria Capitalei şi primăriile de sector, care îşi propun să rezolve în comun problema salubrităţii în Bucureşti.
El menţionează că este pentru prima dată când PMB şi primăriile de sector decid să colaboreze şi să implementeze un sistem unitar pe această zonă, ‘care a fost neglijată’ până în prezent. Potrivit primarului, în prezent, colectarea selectivă în Bucureşti se realizează la un nivel de circa 10%, faţă de o ţintă de 50% asumată în urmă cu câţiva ani.
‘Plătim amenzi pentru ratarea ţintei’, precizează Nicuşor Dan.
El adaugă că prin intermediul asociaţiei vor fi atrase fonduri europene, pentru gestionarea integrată a deşeurilor.
‘Avem acum instrumentul pentru a pune în practică viziunea comună a celor şapte administraţii locale din Bucureşti în privinţa deşeurilor. Cele şase primării de sector îşi asumă colectarea şi separarea deşeurilor de la cetăţeni, instituţii şi firme, iar Primăria Generală tratarea deşeurilor şi depozitarea lor, într-un sistem integrat care va avea o rată înaltă de reciclare şi un impact vizibil în reducerea poluării’, precizează Nicuşor Dan.
De asemenea, completează el, prin această asociaţie de dezvoltare intercomunitară va fi derulat ‘cel mai mare proiect european’ din Bucureşti dedicat deşeurilor.
‘Vom atrage fonduri europene pentru a rezolva împreună, aşa cum trebuie, problema deşeurilor din Capitală. Viitorul proiect va prevedea inclusiv infrastructură de colectare selectivă în tot Bucureştiul, iar la fiecare gospodărie, scară de bloc sau punct de colectare oamenii vor putea pune separat deşeurile (‘fracţia umedă’ şi ‘fracţia uscată’), care apoi vor fi transportate, tratate şi depozitate tot separat’, explică primarul general al Capitalei.