Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a atras atenţia, joi, că nu a existat o siguranţă a investiţiilor în clădirile istorice.
‘Ce s-a întâmplat în Bucureşti grav şi nu s-a întâmplat în nicio capitală europeană a fost că nu a existat o siguranţă a investiţiilor în clădirile istorice. Noi avem cam 18.000 de clădiri în zonele istorice ale Bucureştiului, aşa numitele zone construite protejate şi peste tot în lume există în zonele istorice investitori, oameni şi firme care doresc să locuiască sau să lucreze acolo, pentru că asta îţi conferă un prestigiu social. În Bucureşti nu s-a întâmplat lucrul ăsta, nu a existat o piaţă reală pentru zona istorică, pentru că nimeni nu avea garanţia că cumpără acolo ca să locuiască în linişte şi nu se trezeşte cu un bloc de şase etaje, din care oamenii se uită la el în curte’, a spus Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a subliniat că a garantat că respectă întocmai toate autorizaţiile date, drept urmare au fost 80-100 de investiţii private în clădiri istorice.
‘Am avut cel puţin de ordinul 80 sau 100 de investiţii private foarte interesante prin care investitori privaţi restaurează clădiri istorice, monumente sau nu, din zonele protejate şi este un fenomen care va continua’, a punctat Nicuşor Dan.
În ceea ce priveşte clădirile cu risc seismic, el a menţionat că aproximativ 90 de clădiri se află în diferite faze de proiectare şi pe măsură ce vor veni banii de la Ministerul Dezvoltării vor intra în execuţie.
Nicuşor Dan a adăugat că noi şantiere de consolidare a imobilelor cu risc seismic vor începe în primăvară. AGERPRES / (A – autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu)