Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat vineri că timp de un an şi jumătate, în mandatul anterior, Comisia Tehnică de Urbanism nu a funcţionat, motiv pentru care din proiectele referitoare la planurile urbanistice zonale lipseşte fundamentarea acestei comisii, obligatorie conform legii.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB, primarul general a reamintit că în urmă cu o lună Consiliul general al Capitalei a aprobat componenţa Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. El a adăugat că membrii acesteia studiază în prezent proiectele a 43 de planuri urbanistice zonale care trecuseră prin toate etapele de avizare în timpul fostei administraţii, urmând să fie puse pe ordinea de zi a CGMB. Nicuşor Dan a precizat că CTUAT va prezenta în curând un raport referitor la aceste 43 de documentaţii.
‘Cele 43 au un viciu de legalitate, în sensul că există o prevedere în legea 350, care spune că avizul arhitectului şef – care este ultimul act înainte ca planurile urbanistice zonale să meargă în faţa CGMB – trebuie să fie fundamentat de către Comisia Tehnică de Urbanism din cadrul PMB. Comisia asta tehnică de urbanism nu a funcţionat vreun an şi jumătate în mandatul anterior, deci toate PUZ-urile – şi cele aprobate şi cele neaprobate – au fost emise cu încălcarea acestei prevederi legale’, a spus el.
Edilul general a evidenţiat că în ultimii 15 ani au apărut ‘grave disfuncţionalităţi’ în ce priveşte dezvoltarea urbanistică a oraşului. El a mai precizat că membrii Comisiei Tehnice de Urbanism urmează să prezinte o serie de recomandări, astfel încât administraţia locală să aibă o relaţie corectă cu dezvoltatorii.
‘Avem cartiere noi, întregi, care nu au grădiniţe şi din cauza asta vedem zeci de mii de maşini care în fiecare dimineaţă transportă copii la şcoli şi grădiniţe care sunt uneori la 5-10 kilometri, vedem blocajele de trafic, vedem cartiere care nu mai au în apropiere spaţii verzi şi toate celelalte consecinţe. Trebuie să restabilim echilibrul între ceea ce înseamnă autoritate publică şi investiţie privată, pe care evident că trebuie să o încurajăm. Numai că pentru asta trebuie să ai un întreg aparat care să o facă. Noi avem la PMB un centru proiectare urbană, care a fost închis în 2006-2007, iar în momentul de faţă nu mai avem în cadrul Municipalităţii o structură care să îi spună privatului cum să facă astfel încât el să îşi urmărească scopurile legitime, adică optimizarea profitului, dar acele investiţii să fie conforme cu standardul de secol XXI, adică să ai şcoală, spaţiu verde, spaţiu public’, a spus Nicuşor Dan.