Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a declarat că una dintre casele de avocatură aflate în contract cu Primăria Capitalei va analiza dacă există şanse pentru contestarea dispoziţiei de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR.
‘Pentru că în această chestiune a retrocedării acţiunile sunt imprescriptibile, imediat ce vom finaliza atribuirea contractelor pentru noile case de avocatură cu care vom lucra în următorii patru ani, pentru acest teren şi alte câteva terenuri care au suspiciuni în ceea ce priveşte retrocedarea şi, în general, tipul de proprietate, o să desemnăm una din casele de avocatură să facă o analiză, să vedem dacă sunt şanse ca dispoziţia de retrocedare să poată să fie contestată. Acesta este un lucru pe care o să îl facem’, a spus primarul general, într-un live pe Facebook.
El a menţionat că respectiva casă de avocatură ar urma să înceapă analiza dosarului peste aproximativ două săptămâni.
‘Am terminat procedura de atribuire pentru noile case de avocatură cu care o să lucrăm din 2022 până în 2026 şi trebuie să facem o mini-licitaţie internă pentru acea casă de avocatură care să se ocupe de probleme care ţin de proprietate şi primul lucru – imediat ce vom face această chestiune, cam în două săptămâni din momentul acesta – o să îi dăm dosarul acesta şi mai avem câteva. De exemplu, dosarul de la Teatrul Excelsior, unde în urmă cu vreo 15-20 de ani în mod nelegal s-a predat parterul, unde funcţionează un restaurant’, a adăugat Nicuşor Dan.
Pe de altă parte, el a precizat că din momentul în care a preluat poziţia de primar general nu mai erau ‘prea multe de făcut’ cu litigiul privind retrocedarea celor 12 hectare din Parcul IOR, în care, la fel ca în alte trei cazuri, ‘se contura soluţia lipsei de interes a primarului Sectorului 3’ ca reclamant în dosar.
‘În acea zonă există patru bucăţi de teren, dintre care aceasta unde a fost litigiul la Înalta Curte este ultima şi cea mai mare. Există patru bucăţi de teren care au fost retrocedate. Au fost patru litigii. Celelalte trei s-au terminat foarte repede, la nivelul anilor 2013-2014-2015. Acesta a fost ultimul. Toate dintre ele s-au finalizat cu soluţia lipsei de interes a Primăriei Sectorului 3 în exercitarea acestei acţiuni – aceasta a fost soluţia instanţei. În momentul în care am preluat acest ultim al patrulea litigiu din poziţia de primar al Municipiului Bucureşti, instituţie care a emis în anul 2005 dispoziţia de retrocedare, nu erau prea multe de făcut cu acest litigiu, în care, ca şi în celelalte trei, se contura soluţia lipsei de interes a primarului Sectorului 3 ca reclamant în dosar’, a declarat Nicuşor Dan.
Pe 25 octombrie, Primăria Sectorului 3 a cerut municipalităţii să solicite în instanţă anularea dispoziţiei de primar general din 2005 de restituire în natură a Parcului IOR.
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 şi-au exprimat deschiderea pentru a colabora şi a pune la dispoziţia municipalităţii documentaţia necesară – acte de arhivă, documente foto-video – pentru înaintarea acţiunii în instanţă. AGERPRES / (A – autor: Irinela Vişan, editor: Marius Frăţilă)