Grădina Zoologică din Târgu Mureş s-a îmbogăţit cu încă nouă animale, fiind vorba despre 4 capibare născute anul trecut, din Hanovra, 4 papagali Ara, din Rhenen – Olanda, şi o bufniţă din Mirlo, tot Olanda.
Reprezentanţii Zoo anunţă că, având în vedere că nu există contact propriu-zis cu vizitatorii, animalele sosite pot fi vizitate şi în timpul carantinei de două săptămâni.
”Despre capibare, merită să ştiţi că sunt cei mai mari rozătoare de pe Pământ. Ajung la o lungime de 106-134 cm şi o înălţime de 50-62 cm. Greutatea lor variază între 35 şi 66 de kilograme. Femelele sunt mai mari decât masculii. Trăiesc în America de Sud, în mare parte în Brazilia, Uruguay, Venezuela, Columbia şi Argentina. Preferă locurile unde apa este uşor accesibilă, cum ar fi pajişti inundate şi mlaştini, dar pot fi întâlnite şi în păduri uscate, tufişuri şi pe pajişti”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Trăiesc în grupuri de 15-20 de indivizi, formate atât din masculi, cât şi din femele. Au mai multe tipuri de sunete: lătrat, fluierat, murmurat şi un sunet caracteristic de pocnit. Trăiesc în simbioză cu mai multe specii de păsări. Sunt animale erbivore. Hrana lor constă în plante acvatice, frunze, scoarţă de copac, seminţe, ierburi şi plante cultivate.
Nu sunt animale pe cale de dispariţie. Oamenii vânează aceste animale pentru carnea lor, dar şi pentru a preveni eventualele daune în agricultură. Durata lor de viaţă este estimată la 6 ani în sălbăticie şi 12 ani în captivitate.
În ceea ce priveşte papagalii Ara, în Grădina Zoologică din Târgu Mureş trăiesc deja două exemplare: Maya, o femelă de 12 ani, şi Tommy, un mascul de 23 de ani. Au ajuns la Zoo Târgu Mureş doi masculi, unul dintre ei având 22 de ani, iar celălalt este fiul lui Tommy, Knik, în vârstă de 8 ani. De asemenea, au sosit şi două femele, ambele fiind fiicele Mayei. Acestea au 4, respectiv 2 ani, precizează reprezentanţii Grădinii Zoologice.