AcasăStiri generaleNormele metodologice pentru derularea programului de restaurare a unor monumente istorice, adoptate...

Normele metodologice pentru derularea programului de restaurare a unor monumente istorice, adoptate de CGMB

Un proiect de hotărâre care aprobă Normele metodologice pentru derularea programului municipal de restaurare de imobile ce sunt monumente istorice sau care sunt situate în ansambluri de arhitectură şi zone construite protejate în Capitală a fost adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa de joi.

Potrivit Normelor metodologice, pot fi incluse ca eligibile în programul de restaurare următoarele categorii de imobile (construcţii, inclusiv faţade şi terenuri) de pe teritoriul Bucureştiului, care beneficiază de regimul juridic de protecţie de monument istoric: cele aflate în proprietatea publică sau privată a statului, a unităţii administrativ-teritoriale sau în administrarea subunităţilor administrativ-teritoriale, a instituţiilor sau serviciilor publice de subordonare centrală sau locală ori a persoanelor juridice de drept public; cele din proprietatea cultelor religioase recunoscute de lege; cele deţinute de persoane fizice sau juridice de drept privat.

Criteriile de prioritizare a solicitărilor de includere în programul de restaurare cuprind aspecte referitoare la: starea fizică a imobilului, amplasarea sa într-o zonă cu risc seismic ridicat, într-una de protecţie sau în vecinătatea unor monumente istorice, capacitatea solicitantului de asigurare a cofinanţării, funcţiunea imobilului, capacitatea solicitantului de întreţinere şi protejare a monumentului istoric, ulterior execuţiei lucrărilor, păstrarea funcţiunii declarate la momentul depunerii dosarului de evaluare.

Finanţarea programului se asigură pentru solicitanţii persoane fizice sau juridice de drept privat de la bugetul local, prin bugetul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite.

Acordarea finanţării constă în decontarea directă de AMCCRS, în calitate de finanţator, a sumelor ce fac obiectul facturilor/devizelor emise de executantul serviciilor, în conformitate cu prevederile contractelor de expertizare, proiectare, execuţie lucrări.

Finanţarea serviciilor de expertizare şi proiectare pentru imobilele aflate în proprietatea solicitanţilor persoane fizice sau juridice de drept privat este nerambursabilă, sub condiţia începerii execuţiei lucrărilor de protejare, consolidare, restaurare, conservare şi/sau punere în valoare a obiectivelor în termen de maxim 6 luni de la emiterea autorizaţiei de construire şi finalizării acestora în termenul prevăzut de autorizaţia de construire.

În cazul neînceperii lucrărilor în termenul prevăzut, solicitantul este obligat să restituie integral sumele aferente serviciilor de expertizare şi proiectare.

În vederea alocării finanţării şi realizării intervenţiilor la imobilele incluse în programul de restaurare, între AMCCRS, în calitate de finanţator şi solicitantul persoană fizică sau juridică de drept privat se va încheia un contract de finanţare.

Rambursarea finanţării se va realiza de către solicitant în termenul stabilit în cuprinsul contractului de finanţare, în rate lunare egale. La cererea solicitantului, AMCCRS poate prelungi termenul de rambursare a finanţării până la o durată maximă de 25 de ani, în funcţie de situaţia şi bonitatea financiară a acestuia.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks