Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat sâmbătă, la deschiderea oficială a celei de-a doua etape a circuitului European Teqball Tour de la Târgu Mureş, că sportul la nivel internaţional se schimbă, Teqball va fi unul dintre cele care va marca această schimbare şi ar putea fi inclus în curând între sporturile olimpice.
‘Este o competiţie de nivel înalt şi, mai mult de atât, e prima dată când particip şi văd ce înseamnă Teqball la acest nivel, jucat de nişte profesionişti. Sincer, mă bucur foarte mult că sportul, în general, la nivel internaţional se schimbă şi Teqball va fi, cred, unul dintre sporturile care va marca această schimbare. Să nu uităm faptul că este unul dintre sporturile care se dezvoltă cel mai bine, în cinci ani au reuşit să înfiinţeze peste 140 de federaţii internaţionale şi, în 2023, va fi parte a Jocurilor Europene, aşa că România ar avea şanse pentru o medalie. Trebuie să acceptăm faptul că sporturile se schimbă şi trebuie să urmăm mentalitatea tinerilor, a noilor generaţii, şi e foarte bine fiindcă este un sport extraordinar de fascinant. Ar putea fi un candidat serios pentru sporturile olimpice (…). Primul semn este faptul că anul viitor, la Jocurile Europene, acest sport va fi parte deja a competiţiei, aşa că eu cred că la Los Angeles sau Australia 2032, Teqball va fi parte a Jocurilor Olimpice’, a declarat Eduard Novak.
Ministrul a arătat că acest sport este extrem de dinamic şi că dă naştere la ‘emoţii nemaiîntâlnite’, indiferent dacă e jucat sau privit din tribună.
‘Este foarte dinamic şi, în foarte scurt timp, ai foarte multe momente de extaz şi de fericire, pentru că jocul efectiv este foarte rapid faţă de altele. Putem să avem o oarecare comparaţie cu tenisul de masă, dar acesta este mult mai dinamic, se joacă cu tot corpul. Desigur, sunt nişte reguli, dar şi de jucat şi de privit este foarte fascinant. Se joacă la dublu şi la simplu şi chiar dacă federaţia spune că Teqball este încă un copil şi noi toţi vom creşte împreună cu fiecare competiţie, iar specialiştii din acest sport identifică noi chestiuni care pot fi îmbunătăţite, este ceva foarte frumos’, a subliniat Eduard Novak.
Alături de ministrul Sportului, Eduard Novak, la deschiderea oficială a competiţiei a participat şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Teqball (FITEQ), Viktor Huzsar, co-fondatorul Teqball.
Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Teqball, Viktor Huzsar, renumit ca speaker internaţional despre tehnologiile utilizate în sport, a arătat că stilul Teqball este încă un copil, dar creşte foarte repede, fiind un sport nou care câştigă tot mai mult teren.
Competiţia de la Târgu Mureş a debutat vineri seara şi de derulează până în duminică, fiind organizată de Federaţia Internaţională de Teqball în parteneriat cu Federaţia Română de Teqball. La competiţie participă 35 de echipe la proba de dublu şi 30 de echipe la proba de dublu-mixt.
Secretarul general al Federaţiei Internaţionale de Teqball, Marius Vizer jr., a precizat, pentru AGERPRES, că European Teqball Tour este o competiţie cu premii în valoare de 30.000 de dolari şi constă într-o serie de turnee care se desfăşoară în locuri speciale, între care şi municipiul Târgu Mureş, unde este înregistrată Federaţia Română de Teqball.
Vizer a precizat că la etapa de la Târgu Mureş participă 102 atleţi din 13 ţări, inclusiv Brazilia şi SUA, iar în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sportului, Edurard Novak şi cu primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, acest municipiu ar putea să găzduiască încă cel puţin două competiţii importante în următorii doi ani.
La cea de-a doua etapă a circuitului European Teqball Tour de la Târgu Mureş participă şi primele trei echipe de dublu masculin de pe podiumul mondial: Bogdan Marojevic – Nikola Mitro (Serbia) – numărul 1 mondial, Banyik Csaba – Blazsovics Adam (Ungaria) – numărul 2 mondial şi Gyorgydeak Apor – Ilyes Szabolcs (România) – numărul 3 mondial. La dublu-mixt participă Banyik Csaba – Janicsek Zsannet (Ungaria) – numărul 1 mondial, Nikola Mitro – Maja Umicevic (Serbia) – numărul 3 mondial şi Gyorgydeak Apor – Miklos Tunde (România) – numărul 4 mondial.
Vineri au fost programate meciurile de la dublu masculin, rundele I, II şi III, optimile şi sferturile de finală la dublu masculin.
Sâmbătă au loc meciurile de dublu mixt rundele I, II şi III, tragerea la sorţi şi jocuri eliminatorii, optimile şi sferturile de finală, iar duminică sunt programate semifinalele la dublu mixt şi dublu masculin, finala pentru locurile 3-4 la dublu mixt, finala pentru locurile 3-4 la dublu masculin, după care este anunţat un joc demonstrativ Para Teqball.
Duminică după-amiază se vor disputa finalele la dublu mixt şi dublu masculin, iar la ora 16,30 este programată festivitatea de premiere.
Intrarea spectatorilor în Sala Sporturilor, la partidele European Teqball Tour – Târgu Mureş 2022 este liberă.
Circuitul European Teqball Tour de la Târgu Mureş este cel mai important eveniment de Teqball organizat până acum în România şi este a doua competiţie ca şi valoare a premiilor în bani, după Teqball World Series.
Sportivii de la probele de dublu masculin şi dublu-mixt se întrec pentru premii în valoare totală de 30.000 de dolari.