Acasă93Numeroase manifestări dedicate zilei de 9 Mai, în judeţe (grupaj)

Numeroase manifestări dedicate zilei de 9 Mai, în judeţe (grupaj)

Ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane de flori şi numeroase manifestări dedicate Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în Al Doilea Război Mondial, Zilei Europei şi Zilei Independenţei Naţionale a României au avut loc luni în municipiile reşedinţă de judeţ, cu acest prilej fiind transmise mesaje de unitate şi solidaritate cu Ucraina, precum şi de salvare şi apărare a valorilor europene.

Universitatea din Piteşti a organizat, luni, o serie de manifestări dedicate zilei de 9 mai.

Manifestările au debutat cu o paradă militară în centrul municipiului Piteşti, pe traseul cuprins între Piaţa Primăriei şi Piaţa Vasile Milea. A urmat o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoţi de la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’.

Ceremonia de final a fost găzduită de sala de festivităţi a Universităţii din Piteşti.

La eveniment au participat parlamentari, oficialităţi locale şi judeţene, dar şi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

‘9 Mai este ziua în care sărbătorim libertatea şi unirea. Ziua Independenţei României, ziua în care s-a pus punct unui război şi cea în care a fost creată Uniunea Europeană, un for al cărui scop este, în esenţă, unirea oamenilor şi a naţiunilor, valori şi obiective comune’, a transmis prefectul Radu Perianu, prezent la manifestări.

Mai mult ca niciodată, avem nevoie de unitate la nivel naţional şi european, într-un moment dificil, incert şi instabil în regiune, a subliniat, luni, la festivitatea dedicată triplei sărbători din 9 Mai, subprefectul Emilian Pavel.

‘Contextul actual ne arată că deciziile luate de guvernele politice post-decembriste de a adera la NATO în 2004 şi Uniunea Europeană în 2007 au fost corecte. Aceste decizii au fost luate în urma unui consens politic naţional şi au dus la stabilitatea de care are nevoie şi are parte România astăzi. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de unitate, la nivel naţional şi european. Acţionăm, împreună cu partenerii NATO, pentru a apăra valorile şi principiile noastre atunci când ele sunt ameninţate. Împreună, uniţi, suntem mai puternici,’ a afirmat subprefectul în mesajul său.

Acesta a menţionat că, astfel, România, ca stat independent, de 145 de ani, parte a proiectului european de 15 ani şi ţară membră NATO de 18 ani, reuşeşte să fie un pol de stabilitate în regiune.

‘Aceste lucruri nu puteau fi posibile însă fără muncă, hotărâre şi mai ales fără jertfă. Respect faţă de înaintaşii noştri – români şi cetăţeni ai marii familii europene, Respect faţă de jertfa ostaşilor în Războiul de Independenţă, curajul şi sacrificiul românilor din cel de-al Doilea Război Mondial şi iscusinţa politicienilor post-decembrişti care au înţeles nevoia de consens naţional şi unitate în momente de cotitură pentru destinele ţării noastre. Cred în Uniunea Europeană şi în parteneriatul nostru cu NATO şi mai ales cred în România şi în viitorul ei prosper, stabil şi sigur!

La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!, a conchis subprefectul Emilian Pavel.

Festivitatea dedicată triplei semnificaţii a zilei de 9 Mai a avut loc, la Oradea, în jurul Statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Programul a început cu întâmpinarea persoanei oficiale – subprefectul Emilian Pavel, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă şi cu intonarea Imnului naţional al României şi cel al Uniunii Europene. După un un scurt Te Deum, ceremonia militară a cuprins două alocuţiuni: una susţinută de subprefectul Emilian Pavel şi cealaltă de istoricul Gabriel Moisa.

Profesorul universitar dr. Gabriel Moisa, decanul Facultăţii de Istorie, din Universitatea Oradea, a vorbit despre tripla semnificaţie a acestei zile în contextul evoluţiei istorice a poporului român.

‘Desigur, semnificaţia acestei zile, cu trei date diferite, pentru care noi ne întâlnim astăzi, este o discuţie amplă. De la semnificaţia identităţii naţionale, la a celei europene, o identitate pe care noi, cu toţii, o dorim consolidată. Am văzut, vedem ce înseamnă să fii membru al UE, păstrându-ne identitatea naţională, militând pentru aducerea în prezent a înaintaşilor noştri, pentru că, fără rădăcinile pe care ei ni le-au consolidat în pământul patriei, nu putem merge mai departe. În prezentul context, o Uniune Europeană, a statelor naţionale integrate în UE, o uniune puternică, cu norme euro-atlantice democratice foarte bine consolidate este, cred, calea de urmat pentru toţi europenii’, a subliniat, la final, istoricul Gabriel Moisa.

În memoria ostaşilor căzuţi la datorie, mai multe instituţii publice, prin reprezentanţii lor, au depus coroane de flori, urmate de partidele politice PNL şi PSD, grupul studenţilor de la Facultatea de Drept şi cel al elevilor de la Colegiul Naţional ‘Emanuil Gojdu’. Festivitatea care nu a durat mai mult de o oră, pe o vreme însorită, s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare, salutat de persoanele oficiale şi militare.

* BISTRIŢA-NĂSĂUD

Ziua de 9 Mai a fost marcată, la Bistriţa, printr-un ceremonial militar şi religios organizat la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş, în prezenţa prefectului de Bistriţa-Năsăud, Mica Oprea, a subprefectului Decsei Atilla, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Camelia Tabără, a primarului municipiului, Ioan Turc, a comandantului Brigăzii 81 Mecanizată, Cornel-Traian Scurt, şi a mai multor şefi de instituţii descentralizate.

Evenimentul a început prin intonarea Imnului Naţional, urmată de un ceremonial religios şi de depunerea unei coroane de flori din partea oficialităţilor.

În discursul său, primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a subliniat că, în acest an, ziua de 9 Mai înseamnă mai mult decât oricând un apel la solidaritate şi la salvarea şi apărarea valorilor europene.

‘Ce înseamnă astăzi Europa pentru noi? Înseamnă o dezvoltare care se doreşte a fi unitară şi înseamnă o apărare comună, un principiu de securitate comun, pe care îl avem sub umbrela NATO (…). Bistriţa are 60% din banii pentru dezvoltare proveniţi din fonduri europene şi spun acest lucru pentru toţi cei care încă mai contestă importanţa prezenţei noastre în conceptul european. Bineînţeles că nu tot ceea ce Europa ne oferă trebuie ca să mâncăm pe nerăsuflate. Suntem un popor cu o vechime venerabilă, suntem oameni înţelepţi şi de aceea eu cred că ştim exact ceea ce trebuie să luăm şi ceea ce nu trebuie să luăm. Dar fundamentul democratic şi securitatea nu pot fi trecute cu vederea. (…) Astăzi, cred că ziua de 9 Mai înseamnă mai mult decât în anii trecuţi solidaritate, luptă în comun şi un mesaj cât de poate de unitar cu privire la salvarea, la apărarea valorilor pe care le iubim şi pe care le respectăm’, a spus Turc.

Ceremonia s-a încheiat cu o defilare militară.

* HARGHITA

Prefectul Harghitei, Petres Sandor, s-a referit, luni, în discursul ţinut cu ocazia ceremonialului de 9 Mai, la situaţia generată de invazia Rusiei în Ucraina şi a amintit de experienţele trăite de tatăl şi bunicul său în Al Doilea Război Mondial.

‘Am ascultat de multe ori povestirile tatălui meu despre cele îndurate atât în lunile de pribegie din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cât şi în anii de după întoarcerea acasă la căminul răvăşit, în lipsa bunicului, prizonier de război. Nu am crezut nici o clipă că, la 77 de ani după terminarea acelei conflagraţii, voi vedea vecini care trăiesc aceleaşi orori. Şi mă rog Bunului Dumnezeu să ne ajute, să ne ferească să ajungem în aceeaşi situaţie. Aşa cum noi, la rândul nostru, ca oameni, comunitate şi ţară, ne dăm silinţa să fim solidari, să-i ajutăm, în limita puterilor noastre, pe semenii noştri aflaţi la nevoie’, a afirmat prefectul Petres Sandor.

El a punctat faptul că astăzi, mai mult ca oricând, ‘cetăţenilor europeni cu drepturi depline le revine obligaţia de a contribui activ la apărarea valorilor europene şi umaniste, la asigurarea unei convieţuiri paşnice şi la respect reciproc, premise ale înfăptuirii agendei Uniunii Europene, care urmăreşte construirea unei lumi mai sigure şi mai bune pentru toţi’.

Prefectul şi-a exprimat, în final, convingerea că ‘pacea şi umanitatea vor răzbi de fiecare dată în faţa războiului’.

Ceremonialul dedicat zilei de 9 Mai a avut loc, la Miercurea Ciuc, în faţa monumentului Ostaşului Necunoscut. Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat a României, respectiv a imnului Europei, a inclus oficierea unui serviciu religios dar şi depuneri de coroane şi defilarea Gărzii de onoare şi s-a desfăşurat în prezenţa unui număr redus de persoane.

Ziua de 9 Mai a fost marcată, luni, printr-un ceremonial militar şi religios organizat la Monumentul Independenţei din municipiul Tulcea, în prezenţa autorităţilor judeţene şi a mai multor şefi de instituţii descentralizate.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului Naţional şi un scurt serviciu religios, momente urmate de discursuri ale oficialităţilor.

În alocuţiunea susţinută, administratorul public al judeţului, Dumitru Mergeani, a subliniat că, în acest an, ziua de 9 Mai înseamnă mai mult decât oricând un apel la solidaritate şi la salvarea şi apărarea valorilor europene.

‘Sărbătoarea acestei zile este un bun prilej de a reaminti importanţa valorilor şi principiilor care trebuie să stea la baza Uniunii Europene, solidaritatea aflându-se în centrul acestora. Este important să avem convingerea că în momentul actual această solidaritate există realmente între ţările Europei şi că aceasta ne va ajuta să trecem cu bine de situaţia delicată în care ne aflăm acum mai ales noi, cei de la porţile Uniunii Europene, în condiţiile unui conflict armat care se desfăşoară la câteva zeci de kilometri de noi. Sub aceste auspicii, permiteţi-mi să vă urez tuturor: La mulţi ani în pace şi linişte, dragi români, în oricare colţ al ţării sau al Europei vă aflaţi! La mulţi ani, Europa! Pacea şi unitatea să ne însoţească pretutindeni!’, a transmis administratorul public al judeţului Tulcea, Dumitru Mergeani.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori la Monumentul Independenţei, ca semn de recunoaştere a celor care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Ziua de 9 Mai a fost sărbătorită la Focşani printr-un ceremonial militar şi depuneri de coroane de flori la Monumentul Independenţei din municipiul Focşani, în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru ţară.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma, a reamintit vrâncenilor sacrificiul înaintaşilor care şi-au dat viaţa pentru independenţa României, dar a subliniat şi importanţa apartenenţei la Uniunea Europeană şi NATO.

‘9 Mai, pentru poporul român, reprezintă enorm. Dacă stăm să ne gândim la ce s-a întâmplat, cu siguranţă vom avea multe de învăţat. Dacă stăm, ca autorităţi judeţene, naţionale, locale, să ne gândim ce am fi putut face ca urmare a eforturilor pe care înaintaşii noştri le-au avut, cred că răspunsul ar fi că putem mai mult. Permiteţi-mi să îmi exprim recunoştinţa pentru cei care nu mai sunt, faţă ce cei care au luptat şi au crezut într-un ideal şi să urăm cu adevărat ‘La mulţi ani!’ Europei. (…) Pentru noi, victoria înseamnă o Europă unită, înseamnă alianţe care acum ne arată cu adevărat importanţa lor. (…) România are avantajul să fie în acest spaţiu NATO, în Europa, şi trebuie să rămânem aici. Pentru că tot ceea ce vedeţi în jurul dumneavoastră trebuie să fie modernizat şi nu reparat ca urmare a unor bombe. Dar în acelaşi timp, trebuie să fim pregătiţi pentru orice’, a declarat Cătălin Toma.

Ziua Europei a fost marcată la Focşani şi printr-o competiţie între elevi, care a avut loc în Crângul Petreşti, intitulată ‘Europa la noi acasă’. 15 echipe din toate liceele din judeţ au reconstituit harta Europei prin găsirea de indicii ascunse şi întrebări de cultură generală despre statele care compun Uniunea Europeană.

De asemenea, în cursul serii, în Parcul Schuman din Municipiul Focşani, va avea loc un spectacolul artistic dedicat Zilei Europei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks