Una dintre premiantele Colegiului ‘Spiru Haret’ din Tulcea, Alexandra Boghian-Neamţu, îşi doreşte ca sistemul educaţional să le permită elevilor să-şi identifice pasiunile şi să le aducă la nivel de performanţă.
Absolventă a clasei a VI-a, Alexandra Boghian-Neamţu a obţinut în anul şcolar care tocmai s-a încheiat premiul I la Olimpiada naţională de Limba şi literatura română, premiul special al Olimpiadei naţionale ‘Lectura ca abilitate de viaţă’ şi menţiune la faza judeţeană a Olimpiadei naţionale de Matematică.
‘Am muncit foarte mult pentru premiul I. Încă de la începutul anului am ştiut că îmi doresc un astfel de premiu. Anul trecut am avut un rezultat asemănător aş spune, tot la Olimpiada naţională de Limba şi literatura română, premiul al II-lea, şi anul acesta mi-am spus că pot mai mult. Fiecare participare a mea a fost pentru a-mi demonstra ce pot şi faptul că niciodată nu e prea mult, că prin muncă putem reuşi şi ajunge departe’, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandra Boghian-Neamţu.
Doar pentru a-şi îmbogăţi experienţa, Alexandra a participat şi la celelalte două concursuri. Ea a menţionat că, în opinia ei, sunt multe lucruri de modificat la sistemul educaţional din România.
‘Cred că sunt multe lucruri care se pot îmbunătăţi. Nici prezentul şi nici viitorul nu vor însemna perfecţiunea, însă simpla iniţiativă de a schimba ceva mi se pare foarte importantă. Observ că din ce în ce mai mulţi elevi îşi pierd uşor-uşor interesul, mai ales pentru participări la concursuri şi olimpiade şi cred că există persoane care ar putea face ceva să schimbe acest lucru. Mi-ar plăcea să se desfăşoare mai multe activităţi prin care elevii să-şi înţeleagă pasiunile, talentele şi să crească în ei dorinţa, aşa cum mi s-a întâmplat şi mie, de a le aduce la nivel de performanţă’, a afirmat Alexandra.
Ea le-a mulţumit părinţilor şi bunicilor care i-au insuflat dragostea pentru limba română, dar şi profesorilor care au ajutat-o să obţină premiile respective – Margareta Afteni, Mara Coman şi Liliana Anastasiu.
‘Ştiu că sunt oameni care muncesc alături de mine, care pun suflet, la fel cum pun şi eu şi îmi place când aceşti oameni sunt mândri de mine, pentru că am muncit cot la cot. Până la urmă, n-am fost doar eu în această pregătire, ci şi profesorii mei şi părinţii mei care m-au însoţit peste tot, inclusiv la olimpiadele naţionale şi ştiu că sunt foarte multe persoane care au pus suflet şi toate aceste persoane mi-au insuflat dorinţa de a merge mai departe şi de a avea rezultate din ce în ce mai frumoase’, a mai spus Alexandra Boghian-Neamţu.
În ciuda premiilor care au presupus foarte mult efort, adolescenta spune că are timp şi pentru pasiunile ei.
‘Îmi place să mă plimb. Am făcut pian când eram mai mică, dar apoi timpul nu mi-a mai permis să continui. Am făcut şi actorie. Acestea sunt pasiunile mele şi mi-ar fi plăcut să le duc mai departe. Nu pot spune că regret că nu le-am continuat, pentru că am ales ceea ce ştiu că vreau să fac întreaga mea viaţă în detrimentul lor’, a menţionat adolescenta.
Ea îşi va petrece vacanţele de vară la bunicii ei care locuiesc în acelaşi oraş cu ea, Tulcea.
‘Vacanţele le petrec la bunicii mei, pentru că, chiar dacă stăm aproape, nu reuşesc tot timpul să trec pe la ei şi se schimbă atmosfera în viaţa mea de fiecare dată când trec pe acolo. Îmi place să stau în aer liber şi atunci merg şi la mătuşa mea’, a mai spus Alexandra.
Acum, adolescenta crede că viitorul ei se va lega de limba română şi spune că i-ar plăcea să scrie cărţi.
‘Mi-ar plăcea, măcar ca pasiune, să scriu cărţi. Poate nu neapărat să fie meseria mea, dar mi-ar plăcea să fac lucrul acesta. Este, cred, singurul meu vis pe care îl am de când eram mică şi a crescut odată cu mine. (…) Am avut nişte tentative când eram mai mică. Nu pot să spun că au fost foarte reuşite, dar am acumulat foarte multe experienţe şi cred că dacă voi continua în ritmul acesta, ceea ce îmi şi doresc, voi reuşi să ajung acolo unde trebuie şi să scriu cărţile acelea pe care îmi doresc să le scriu’, a menţionat Alexandra Boghian-Neamţu.
La începutul vacanţei, adolescenta din Tulcea le transmite colegilor ei de generaţie o mentalitate de învingător.
‘Este important să înveţe că, atunci când apar obstacole în viaţa lor, nu este imposibil să treacă peste ele. Într-adevăr, uneori poate poate fi mult de muncit, dar atunci când ştii ce îţi doreşti şi când eşti hotărât să obţii un anumit lucru, trebuie să lupţi pentru el. Şi le-aş spune că, oricât pare de greu la început şi oricât pare drumul de lung, nu este imposibil’, a conchis adolescenta.