O clădire din Bucureşti ar putea fi consolidată printr-o metodă inovativă, cu ajutorul unui exoschelet, ceea ce va permite realizarea lucrărilor fără să fie necesară mutarea locatarilor.
Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei.
Potrivit proiectului, se aprobă participarea şi depunerea cererii de finanţare în cadrul Programului Orizont Europa 2021-2027, pentru imobilul situat în Intrarea Văcăreşti nr. 2. Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) va fi împuternicită să depună, să contracteze, să coordoneze, să deruleze şi să implementeze proiectul.
Directorul executiv al AMCCRS, Răzvan Munteanu, a declarat pentru AGERPRES că Bucureştiul a fost ales, alături de Avellino şi Amsterdam, pentru implementarea acestei soluţii, în cadrul programului Orizont. El a menţionat că finanţarea este nerambursabilă, iar AMCCRS îi revine o sumă 568.000 de euro, acoperitoare pentru lucrările de proiectare şi execuţie la imobilul din str. Intrarea Văcăreşti. Totodată, va exista un prim an de pregătire înaintea implementării efective a proiectului.
‘Avem o dublă componentă, una de consolidare, printr-o soluţie de exoschelet, şi una de eficienţă energetică, printr-o soluţie de panouri laminate. (…) Este un proiect la care lucrează Universitatea din Olanda şi o universitate din Italia, iar soluţia lor tehnică va fi testată în trei oraşe ale lumii. Am fost selectaţi noi, Avellino şi Amsterdam. Avantajul acestei soluţii este acela de a nu reloca oamenii. Intervenţia să face în exterior, fără relocarea locatarilor. (…) De asemenea, există şi o componentă de monitorizare a vibraţiilor clădirii, componentă care va fi asigurată de către partenerii noştri de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului’, a explicat el.
Răzvan Munteanu a menţionat că proiectele din cadrul Programului Orizont Europa 2021-2027 sunt finanţate de către Comisia Europeană, fiind vorba despre proiecte care au o componentă de cercetare cu aplicabilitate sau de testare a soluţiilor. Municipiul Bucureşti, prin AMCCRS, participă la program ca parte a unui consorţiu internaţional alcătuit din 21 de parteneri, lider de proiect fiind Universitatea de Construcţii Delft din Olanda.
‘Procedura de aplicare este un pic diferită faţă de procedura proiectelor din România. Noi am depus cererea de aplicaţie acum o lună şi jumătate, am scris proiectul împreună cu celelalte instituţii, suntem în acest grup de lucru. Documentaţia a fost depusă la Comisia Europeană şi a fost declarată ca fiind eligibilă şi acum suntem într-un proces de presemnare a contractului. Dar ca să putem semna contractul, trebuie să aprobăm această hotărâre de Consiliu General, prin care CGMB mandatează primăria, respectiv AMCCRS, pentru implementarea proiectului’, a spus el.
Conform referatului de aprobare, imobilul din str. Intrarea Văcăreşti are un regim de înălţime P+2E. El a fost ales ca urmare a faptului că îndeplinea solicitările tehnice de proiectare şi suprafaţă, precum şi pentru că asociaţia de proprietari era deja în relaţie de colaborare cu AMCCRS.
‘Intervenţia ‘Multicare’ la imobil presupune edificarea unui exoschelet alcătuit din materiale cu emisii reduse de carbon (panouri din lemn proiectate din mai multe straturi) ce vor fi aplicate pe clădire. Exoscheletul va fi acoperit cu un material numit ‘piele multifuncţională’ ce va fi conectată cu conexiuni mobile la panourile de lemn şi va oferi o eficienţă termică îmbunătăţită. Placarea integrată fotovoltaică va fi utilizată în faţadele cele mai iradiate. Această a doua ‘piele’ va fi realizată prin materiale bio şi conexiuni reversibile, uşor de dezasamblat pentru a permite întreţinerea. Senzorii vor fi integraţi în sistemele faţadelor pentru monitorizarea pe termen lung şi optimizarea întreţinerii. Doi senzori de mişcare puternici vor fi instalaţi la bază şi în partea de sus a structurii pentru monitorizarea seismică şi urmărirea variaţiei pre şi post-intervenţie a parametrilor dinamici ai clădirii’, se arată în document.