Guvernul britanic ar trebui să efectueze o „revizuire deschisă, sinceră şi detaliată” a implicării Regatului Unit în Afganistan din 2001 până la evacuarea haotică din 2021, a declarat o comisie parlamentară la Londra, citată vineri de PA Media şi DPA, explică Agerpres.
Raportul de 30 de pagini al Comisiei interpartite de apărare din Camera Comunelor cere de asemenea guvernului să stabilească măsurile pe care le întreprinde pentru a asigura trecerea în siguranţă pentru câteva mii de afgani încă eligibili pentru evacuare.
Preşedintele comisiei, Tobias Ellwood, a numit retragerea, care a avut loc în timp ce Kabulul a căzut în mâinile talibanilor şi a provocat multe critici la adresa răspunsului britanic, un „capitol întunecat din istoria armatei Regatului Unit”.
Parlamentarii au declarat că, în urma evacuării din august 2021, 15.000 de persoane au fost aduse în Regatul Unit, dar multe au fost lăsate în urmă.
Reexaminarea de către guvern este de „importanţă critică”, au declarat parlamentarii în raport, solicitând o „evaluare deschisă, onestă şi detaliată a implicării Regatului Unit în (această) ţară” care ar acoperi operaţiunile militare şi deciziile politice de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 până la evacuarea finală din 2021.
Parlamentarii, care au constatat că retragerea a scos la iveală limitele „capacităţii militare” a NATO fără implicarea SUA, au spus că guvernul trebuie să arate „ce măsuri ia pentru a asigura trecerea în siguranţă în Regatul Unit pentru afganii eligibili care rămân să fie evacuaţi” în virtutea schemei guvernului privind Politica de relocări afgane şi asistenţă.
Raportul Comisiei conţine de asemenea critici la adresa oficialilor implicaţi în evenimentele din vara lui 2021.
„Deşi nu va fi niciodată posibil să fie evacuaţi toţi cei care au îndeplinit criteriile de eligibilitate ca parte a operaţiunii, a existat o lipsa evidentă de coordonare eficientă la nivelul guvernului, cu consecinţe reale şi umane dureroase pentru cei care se aşteptau în mod rezonabil să fie evacuaţi, dar nu au fost”, notează parlamentarii.
„Ei bine, la un an de la sfârşitul Operaţiunii (de evacuare numite n.r.) Pitting, mii de afganii eligibili pentru evacuare rămân în Afganistan”, a spus Ellwood.
„Ei sunt expuşi riscului de a avea de suferit ca rezultat direct al asistenţei acordate misiunii Regatului Unit. Nu putem schimba evenimentele care au avut loc în august 2021, dar le datorăm acelor afgani, care şi-au pus viaţa în pericol pentru a ne ajuta, să-i aducem pe ei şi pe familiile lor în siguranţă”, a mai declarat parlamentarul conservator.
„Efectele retragerii din Afganistan vor continua să se facă simţite pentru generaţiile viitoare. Trebuie să ne ocupăm de factorii care au dus la revenirea rapidă a talibanilor la putere şi la impactul mai larg asupra securităţii globale”, a adăugat el.
El a adăugat că motivul avut în vedere de comisie pentru analizarea de către guvern a implicării britanice în Afganistan este acela de „a vedea clar unde am greşit”.
„Numai prin aceasta putem învăţa lecţiile necesare şi preveni ca acest lucru să se întâmple din nou”, a adăugat comisia.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării (MoD) a declarat: „Avem o datorie de recunoştinţă faţă de cetăţenii afgani care au lucrat pentru sau cu forţele armate ale Regatului Unit în Afganistan şi până în prezent am relocat peste 12.100 de persoane conform schemei”.
„În timpul Operaţiunii Pitting am lucrat neobosit pentru a evacua în siguranţă cât mai multe persoane posibil din Afganistan, transportând pe calea aerului mai mult de 15.000 de persoane de la Kabul şi persoane aflate în întreţinerea acestora”.
Purtătorul de cuvânt al MoD a adăugat: „Am luat cunoştinţă de raport şi recomandări şi vom oferi un răspuns în timp util”.
sursa – AGERPRES
Articolul O comisie parlamentară cere o analiză a implicării britanice în Afganistan apare prima dată în Ecopolitic.