AcasăRo-Mold NEWSO investiție în viitorul a 300 de comunități din Republica Moldova: DRRM...

O investiție în viitorul a 300 de comunități din Republica Moldova: DRRM a realizat cea mai mare donație de carte în limba română

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, a predat aproape 100.000 de cărți noi, în format fizic, și tot atâtea, în format digital, Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

 

La ceremonia de donație, parte a proiectului DRRM „Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova”, au participat, alături de secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, ministrul Culturii din Moldova, Sergiu Prodan, ambasadorul României la Chișinău, ES Cristian Leon Țurcanu, directoarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Guvernul României, Ionel Scrioșteanu.

„Cel mai mare lot de carte din istoria noastră, primit din România, este astăzi aici, la Chișinău. Ne vom ocupa și vom face tot posibilul ca aceste cărți extraordinare să ajungă la cititori din toate colțurile țării”, a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Astăzi asistăm la un eveniment deosebit, pentru prima dată, la acest nivel și de această amploare pentru bibliotecile din Republica Moldova, instituții care unesc comunitățile. Acest ajutor al României are scopul de a uni aceste comunități, pentru că viața comunităților se construiește în jurul bibliotecilor, al centrelor culturale. Donația este o investiție în 300 de inimi ale comunităților noastre, iar noi vom duce mai departe acest demers prin programe de încurajare a cititului”, a spus ministrul Culturii din Moldova, Sergiu Prodan.

„Este un moment simbolic, nu doar prin dimensiunea donației, ci pentru că vorbim despre o investiție în viitor. Iar acțiunea DRRM se încadrează armonios în tot ceea ce face România în ultimii ani în Republica Moldova”, a precizat ambasadorul României la Chișinău, ES Cristian Leon Țurcanu.

„Necesitatea de carte românească încă se resimte în bibliotecile din Republica Moldova. Prin donația de astăzi acoperim parțial această necesitate, iar titlurile primite astăzi din România vor fi de mare folos atât tinerilor cititori, cât și cercetătorilor și publicului adult”, a explicat directoarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei.

Cele 100.000 de cărți noi, în format fizic, și tot atâtea, în format digital, au fost achiziționate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, pentru a fi donate celor 300 de biblioteci publice de peste Prut care au solicitat înnoirea stocului de carte.

„Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” este, astfel, cel mai amplu proiect cultural derulat în ultimii 30 de ani de România în Republica Moldova, cu scopul de a afirma și dezvolta identitatea etnică, culturală și lingvistică românească, dar și de a contribui la formarea noii generații în Republica Moldova.

Potrivit solicitării Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și, ca urmare a discuțiilor cu Ambasada României la Chișinău, a fost semnalată necesitatea înnoirii stocului de cărți al bibliotecilor publice din Republica Moldova.

„Promovarea și cultivarea limbii române în Republica Moldova este o prioritate pentru DRRM și mă bucur că am reușit să alocăm un buget de aproximativ 4 milioane de RON pentru achiziționarea de cărți valoroase, scrise în limba română, a unor autori clasici și contemporani, români și străini”, declară secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

Derulat din aprilie 2024, proiectul „Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” a ajuns în faza donării efective către Biblioteca Națională a Republicii Moldova, instituție care va distribui ulterior, în cel mai scurt timp, volumele, către bibliotecile publice din 300 de localități.

Articolul O investiție în viitorul a 300 de comunități din Republica Moldova: DRRM a realizat cea mai mare donație de carte în limba română apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks