AcasăStiri generaleO nouă ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare, proiect al Institului Liszt din...

O nouă ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare, proiect al Institului Liszt din Bucureşti, în perioada 8-11mai

nouă ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare, proiect al Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, având drept scop promovarea literaturii muzicale maghiare în rândul tinerilor din România, se desfăşoară în perioada 8-11 mai.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, evenimentul a ajuns la a 19-a ediţie, iar în acest an are loc sub semnul aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Ligeti Gyorgy, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului XX’.

‘În zilele de 8, 9 şi 10 mai, începând cu ora 18.00 vor evolua în faţa publicului şi a juriului în total 20 de concurenţi, 14 participări individuale şi trei duouri, având în repertoriu şi opusuri semnate de compozitori maghiari’, se arată în comunicatul citat.

Juriul este format din criticul muzical Ecaterina Stan, prof. univ. dr. Verona Maier, proiectorul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, muzicologul şi compozitoarea Makkai Gyongyver, cadru didactic la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, alături de compozitorul Ioan Dobrinescu.

Juriul este prezidat de Toth Istvan, iniţiatorul proiectului, precizează sursa citată.

De asemenea, organizatorii aşteaptă şi publicul la eveniment, pentru a-şi urmări preferaţii în concurs şi pentru a le acorda votul.

Gala de decernare a premiilor va avea loc în data de 11 mai 2023, de la ora 18.00, iar în cadrul acesteia Bucharest Wind Ensemble (Ruxandra Rus – flaut, Valentin Ghita – oboi, Flaviu Luduşan – clarinet, Mihai Adetu – corn şi Cezar Moscalu – fagot) va susţine un recital de muzică maghiară, evocând personalitatea şi creaţia lui Ligeti Gyorgy.

‘Născut cu un secol în urmă, pe data de 28 mai 1923, la Târnăveni, Ligeti a studiat compoziţia la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta cu Farkas Ferenc, Jardanyi Pal şi Veress Sandor. Ulterior a participat constant la Cursurile internaţionale de vară pentru muzica nouă de la Darmstadt, întruniri anuale cu influenţă indiscutabilă asupra evoluţiei muzicii secolului XX din Europa’, se arată în comunicat.

Intrarea este liberă la toate concertele din Festival.

Partenerii evenimentului sunt Collegium Hungaricum din Viena, Academia Maghiară din Roma, Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, Fundaţia A.C.C.U.M.M., Academia de vară IConArts şi Asociaţia Ars Ventus.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks