Decizia a fost luată de experții de la București, care au constatat că structura de rezistență a unității de învățământ nu mai poate fi consolidată. 45 de instituţii de învăţământ sunt incluse în categoria I de risc seismic şi urmează să fie consolidate de urgenţă, iar alte peste 4.300 de şcoli intră în celelalte categorii de risc seimic, anunță Știrile TVR.
Construită în anul 1968, şcoala din comuna Arcani, unde au învățat zeci de generații, stă acum să se prăbușească. A fost grav avariată de cutremurele puternice care au zguduit Oltenia. Cea mai sigură soluție găsită de experți, dar și cea mai puțin costisitoare, este demolarea clădirii şi mutarea celor 60 de elevi în altă parte.
ARISTICĂ COICULESCU, primar comuna Arcani: În perioada următoare, noi să dăm foarte repede autorizația de demolare, să ne apucăm de demolat și toate celelalte proceduri, proiectul tehnic, licitațiile pentru a stabili un constructor. Încercăm ca la anul, în toamnă, să avem copiii înapoi la școala gimnazială.
Guvernul a alocat peste 51 de milioane lei din fondul de rezervă către mai multe localități din Gorj pentru reparația a 16 școli avariate în urma seismelor. Între timp, Ministerul Educației a publicat lista cu situația unităților de învățământ din toată țara, indiferent dacă sunt închise sau încă funcţionează.
Din cele peste 35.000 de școli, 45 sunt încadrate în clasa I de risc seismic și trebuie consolidate urgent. Reabilitarea se va face printr-un program special, urmând ca toate cheltuielile să fie decontate.
CSEKE ATTILA, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: Vom crea un program guvernamental nou pentru lucrări de consolidare de risc seismic a tuturor clădirilor de școli care sunt expertizate în risc seismic I.
Din cele peste 4.300 de unităţi de învăţământ din țară care sunt încadrate în categoriile II, III și IV de risc seismic, peste 600 sunt doar în București, arată datele Ministerului Educației, care va publica în fiecare vineri lista actualizată.
Guvernul vrea să reducă și birocrația pentru consolidarea clădirilor, pentru ca acestea să poată fi reparate mai repede. Autoritățile promit că avizele, certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție se vor obține mult mai ușor.
SITUAŢIA INSTITUŢIILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT
(sursa: MINISTERUL EDUCAŢIEI)
45 clădiri încadrate în clasa I risc seismic
4.348 clădiri încadrate în clasele II, III sau IV
619 clădiri încadrate în clasele II, III sau IV sunt în Bucureşti
Articolul O școală veche din județul Gorj, grav afectată de cutremure, va fi demolată apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro