AcasăStiri generaleO sută de candele pentru Eroul Necunoscut al României - ceremonie la...

O sută de candele pentru Eroul Necunoscut al României – ceremonie la Monumentul din Parcul Carol

Militarii Brigăzii 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’ organizează marţi, începând cu ora 21,00, la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I, o ceremonie de aprindere a 100 de candele, în semn de lumină şi veşnică preţuire pentru acest simbol naţional.

Ceremonia face parte din seria manifestărilor dedicate omagierii tuturor eroilor neamului, ştiuţi şi neştiuţi, căzuţi în toate timpurile şi pe toate câmpurile de luptă pentru Ţară, a informat Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform MApN, ceremonia va cuprinde aprinderea torţelor, rugăciunea de pomenire a eroilor rostită de un preot militar, urmată de aprinderea candelelor şi un recital al Muzicii militare.

La eveniment vor participa, alături de militarii brigăzii, reprezentanţi ai Statului Major al Apărării şi ai Asociaţiei ‘Mihai Viteazul 30 Tradiţie şi Continuitate’, parte dintre aceştia veterani ai unităţii de gardă care, în anul 1991, au însoţit cortegiul readucerii osemintelor Eroului Necunoscut în Capitală.

‘Din anul 1991, misiunea sacră a militarilor Brigăzii 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’ este paza permanentă şi asigurarea ceremoniilor ce se desfăşoară la monument. Lor le-a revenit şi onoarea de a readuce în Bucureşti osemintele Eroului Necunoscut pe care autorităţi vremelnice, considerându-l un simbol al României Mari, periculos pentru regim, l-au exilat, în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958, la Mărăşeşti. Din 1991, militarii brigăzii au adus omagiul simplu şi camaraderesc organizând ceremonii la mormânt pentru a păstra vie candela amintirii lor’, a precizat MApN.

După Primul Război Mondial, statele beligerante au dorit să cinstească memoria eroilor căzuţi în război şi, astfel, mai multe ţări au ales un simbol naţional care să întruchipeze vitejia şi sacrificiul celor căzuţi.

România, alături de Anglia, Italia şi Belgia, a urmat exemplul Franţei şi a fost printre primele state care a decis să cinstească memoria celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.

În Biserica Adormirea Maicii Domnului din Mărăşeşti, elevul orfan de război cu media cea mai mare la învăţătură din liceele militare, Amilcar Săndulescu, a ales Eroul Necunoscut al României dintre cele 10 sicrie ale ostaşilor necunoscuţi căzuţi pe câmpurile de luptă aduse de la Mărăşeşti, Mărăşti, Grozeşti, Poieni, Azuga, Topraisar, Rasoviţa, Bălăria, Ciucea şi Chişinău. Acesta a fost adus cu funeralii cu onoruri naţionale în Capitală, unde a fost înhumat la 17 mai 1923 în Parcul Carol I.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks