AcasăPoliticaOana Marciana Ozmen (PNL): Ambiţia de a ajunge la clădiri cu emisii...

Oana Marciana Ozmen (PNL): Ambiţia de a ajunge la clădiri cu emisii zero până în 2050 presupune o nouă viziune şi abordare în sectorul construcţiilor

Deputata PNL Oana Marciana Ozmen afirmă că ambiţia de a ajunge la clădiri cu emisii zero până în 2050 presupune o nouă viziune şi abordare în sectorul construcţiilor.

 

”Ambiţia de a ajunge la clădiri cu emisii zero până în 2050 presupune o nouă viziune şi abordare în sectorul construcţiilor, precum şi actualizarea cadrului existent de reglementare.

În acest scop am depus, spre dezbatere şi adoptare în Parlamentul României, Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, împreună cu domnul Gabriel Andronache, liderul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal al Camerei Deputaţilor, domnul Virgil Popescu, preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei.Iniţiativa se bucură şi de sprijinul colegilor din Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, domnul preşedinte Sándor Bende, domnul vicepreşedinte Ioan Mang, domnul vicepreşedinte Mircea Roşca, domnii deputaţi Florin-Alexandru Alexe şi Claudiu Manta, precum şi a doamnelor deputat Biró Rozália-Ibolya, preşedinta Comisiei pentru politică externă şi Angelica Fădor, vicepreşedinta Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.

Propunerea este susţinută în egală măsură şi de colegi parlamentari din coaliţia de guvernare, opoziţie, precum şi reprezentanţi ai minorităţilor, prin domnii deputaţi Silviu Feodor, Longher Ghervazen şi Dragoş-Gabriel Zisopol.Din partea Senatului, proiectul beneficiază de susţinerea domnului Cătălin-Daniel Fenechiu, liderul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, precum şi de sprijinul domnilor senatori Dănuţ Bica, Țapu Nazare şi a domnului Antal István-Loránt, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale a primei Camere sesizate.Le mulţumesc colegilor semnatari ai initiativei şi tuturor celor care înţeleg importanţa eficienţei energetice a fondului construit pentru un viitor cu emisii în scădere şi un standard de viaţă mai ridicat.

Această propunere legislativă reprezintă rezultatul unui efort consecvent de muncă şi consultare, desfăşurat în strânsă colaborare cu mediul academic şi experţi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Obiectivul comun, de a atinge zero emisii în clădiri până în 2050, reflectă o viziune clară şi un angajament puternic pentru transformarea sectorului construcţiilor pentru a beneficia de clădiri cu un grad înalt de eficienţă energetică. Prin intermediul acestei propuneri, vizăm, pe lângă alinierea la cele mai recente reglementări naţionale şi europene, şi stimularea inovaţiei, eficienţei energetice şi utilizării surselor regenerabile. Sprijinul obţinut din partea colegilor parlamentari, precum şi parteneriatele consolidate cu autorităţile administraţiei publice şi reprezentanţii industriei, reflectă un consens amplu în privinţa necesităţii unei schimbări profunde şi a tranziţiei către un parc imobiliar sustenabil.

Propunerea legislativă vizează, în primul rând, alinierea definiţiilor la cele mai recente reglementări naţionale în vigoare, consolidând claritatea în ceea ce priveşte noţiunile de anvelopă termică a clădirii şi surse regenerabile de energie.

Proiectul introduce, de asemenea, obligativitatea unui raport de conformare nZEB (clădire cu consum aproape egal cu zero) în certificatul de urbanism emis de primărie, pentru a asigura încadrarea în nivelurile prevăzute în Metodologia de Calcul a Performanţei Energetice a Clădirilor 2022 – Mc001.

Totodată, propunem o nouă definiţie a clădirii cu consum de energie aproape egal cu zero, cu minim 30% din consum acoperit prin surse regenerabile, aspect necesar având în vedere cele mai recente prevederi avansate la nivel european.Infrastructura pentru vehicule electrice capătă o importanţă crescută, motiv pentru care propunerea include şi obligativitatea instalării unui punct de încărcare pentru vehicule electrice şi tubulatură încastrată pentru cablurile electrice pentru cel puţin 20% din locurile de parcare în cazul clădirilor nerezidenţiale noi sau renovate în proporţii majore.

Certificatele preliminare, elaborate înainte de recepţia finalizării lucrărilor, vor fi provizorii şi vor oferi o simulare a performanţei energetice pentru a asista proiectanţii şi constructorii.

În plus, introducem în prezenta propunere necesitatea unui studiu privind fezabilitatea tehnică, economică şi de mediu pentru utilizarea sistemelor alternative de înaltă eficienţă.Întrucât rolul finanţării este definitoriu pentru realizarea cu succes a proiectelor de acest fel, propunerea vizează şi extinderea posibilităţilor de finanţare pentru elaborarea planurilor de către autorităţile administraţiei publice locale şi majorarea amenzilor pentru nerespectarea cerinţelor.

 

Această propunere legislativă reprezintă un pas semnificativ către un parc imobiliar sustenabil şi eficient energetic, susţinând viziunea unei Românii cu emisii zero în sectorul clădirilor până în 2050. Ne aşteptăm la dezbateri constructive şi colaborare în rândul comisiilor parlamentare pentru actualizarea legislaţiei în domeniu.Negocierile la nivel european pentru revizuirea Directivei privind Performanţa Energetică a Clăridilor (EPBD) sunt în faza finală. În data de 7 decembrie,Comisia Europeană a salutat acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul, referitor la reducerea emisiilor şi a consumului de energie ale clădirilor în întreaga UE. Dispoziţiile consolidate ale Directivei privind performanţa energetică a clădirilor vor veni în sprijinul eforturilor UE de decarbonizare a parcului imobiliar în întreaga Uniune. Normele revizuite prevăd ameliorarea certificatelor de performanţă energetică (CPE), care se vor baza pe un model comun la nivelul UE, cu criterii comune, pentru o mai bună informare a cetăţenilor şi pentru facilitarea deciziilor în materie de finanţare în întreaga UE.Am depus această iniţiativă pentru a contribui la consolidarea României în eforturile europene de combatere a schimbărilor climatice şi de promovare a eficienţei energetice. Suntem conştienţi că prevederile finale convenite în cadrul EPBD pot face diferenţa în ceea ce priveşte eficacitatea reală a acestor măsuri, iar propunerea noastră reprezintă un pas semnificativ în direcţia corectă”, spune Ozmen.

 

Articolul Oana Marciana Ozmen (PNL): Ambiţia de a ajunge la clădiri cu emisii zero până în 2050 presupune o nouă viziune şi abordare în sectorul construcţiilor apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks