AcasăPoliticaOana Ozmen (PNL): Promovarea și implementarea măsurilor de eficiență energetică în sectorul...

Oana Ozmen (PNL): Promovarea și implementarea măsurilor de eficiență energetică în sectorul clădirilor – cheie pentru combaterea efectelor caniculei și a schimbărilor climatice

Deputat PNL Oana Ozmen susține că promovarea și implementarea măsurilor de eficiență energetică în sectorul clădirilor reprezintă soluția cheie pentru combaterea efectelor caniculei și a schimbărilor climatice.

O mare parte a populației din Europa se confruntă cu veri tot mai fierbinți și cu perioade îndelungate de caniculă,  în contextul în care luna curentă are perspectivele de a fi cea mai călduroasă din istorie. Aceste fenomene au un impact semnificativ asupra sănătății și confortului cetățenilor, provocând creșterea riscului de insolații, epuizare termică și alte probleme de sănătate asociate temperaturilor ridicate.

Recent, Parlamentul European a adoptat noi prevederi referitoare la economiile de energie care revin fiecărui stat membru în parte. Statele membre vor trebui să asigure colectiv o reducere a consumului de energie de cel puțin 11.7% la nivelul UE până în 2030. Un mecanism robust de monitorizare și aplicare va însoți acest obiectiv pentru a se asigura că statele membre își îndeplinesc contribuțiile naționale la acest obiectiv obligatoriu al UE. Cu același orizont, 2030, statele membre trebuie să reduca consumul în medie 1.5% pe an. Economia anuala de energie va începe cu 1.3% până la sfârșitul anului 2025 și va ajunge progresiv la 1.9% în ultima perioadă până la sfârșitul anului 2030.

Obiectivele de economisire trebuie atinse prin măsuri locale, regionale și naționale, în diferite sectoare – de exemplu, administrația publică, clădirile, întreprinderile, centrele de date, etc. Deputații europeni au insistat că schema trebuie să acopere în special sectorul public, care va trebui să reducă consumul final de energie cu 1.9% în fiecare an. 

România, în calitate de stat menbru, trebuie, de asemenea, să asigure că cel puțin 3% dintre clădirile publice sunt renovate în fiecare an pentru a deveni clădiri aproape zero-energie sau cu emisii zero. Directiva stabilește, de asemenea, noi cerințe pentru sistemele eficiente de încălzire urbană.

Din acest motiv, soluțiile care vizează eficiența energetică în clădiri sunt de o importanță crucială. Prin îmbunătățirea izolației termice, instalarea sistemelor de climatizare eficiente și utilizarea surselor de energie regenerabilă, clădirile devin mai rezistente la caniculă și pot asigura un mediu interior mai plăcut și mai sănătos pentru locuitori care recunosc importanța și impactul pozitiv pe care lucrările din sfera eficienței energetice, cu precădere în sectorul rezidențial și nerezidențial, îl au asupra lor. Potrivit ultimelor date furnizate de Eurobarometru, peste opt din zece cetățeni ai UE consideră că ar trebui să investească masiv în surse de energie regenerabilă,cum ar fi energia eoliană și solară (85%) și creșterea eficienței energetice în clădiri, transport și bunuri ne va face mai puțin dependenți de producătorii de energie din afara UE (82%).

În acest sens, Uniunea Europeană își intensifică eforturile pentru a sprijini proiecte și inițiative în domeniul eficienței energetice. Fonduri considerabile sunt alocate pentru modernizarea clădirilor existente și pentru construirea de noi clădiri inteligente și ecologice. Astfel, în perioadele caniculare, aceste clădiri vor putea beneficia de sisteme avansate de climatizare, care asigură o temperatură confortabilă fără a afecta semnificativ consumul de energie.

Studiile și concluziile recente demonstrează că și în România trebuie să  acceleram cresterea numarului proiectelor de eficiență energetică, de protejare a naturii prin folosirea de materiale nZeb și de creștere a unităților de producție de energie verde. 

Activitatea mea parlamentară s-a concentrat și se va concentra pe promovarea și susținerea proiectelor necesare pentru a susține creșterea gradului de eficiență energetică al clădirilor din țara noastră. Totodată, am reușit să adoptăm o serie de legi importante, precum Legea nr. 281 din 2022 (Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe) şi Legea nr. 237 din 2023 (Lege privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor), prin care să depășim dependența de combustibilii fosili prin promovarea unor soluții alternative (utilizarea hidrogenului) și prietenoase cu mediul. De asemenea, toate aceste eforturi sunt susținute concret, prin alocarea de la Guvern și Uniunea Europeana a fondurilor necesare pentru perfectarea eficienței energetice. Am încredere că și în următoarea sesiune parlamentară vom reuși să adoptăm alte legi importante care vor susține un stil de viață sustenabil și prietenos cu mediul”, a spus ea.

Articolul Oana Ozmen (PNL): Promovarea și implementarea măsurilor de eficiență energetică în sectorul clădirilor – cheie pentru combaterea efectelor caniculei și a schimbărilor climatice apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks