Acasă55Oana Pâţu (DIICOT): Delegarea pentru şase luni a unui procuror la DIICOT...

Oana Pâţu (DIICOT): Delegarea pentru şase luni a unui procuror la DIICOT nu îşi atinge obiectivele

Procurorul-şef adjunct al DIICOT, Oana Daniela Pâţu, a afirmat, miercuri, că prevederea din proiectele de modificare a legilor Justiţiei referitoare la posibilitatea delegării unui procuror la DIICOT pentru maximum şase luni nu îşi atinge obiectivele, subliniind că eliminarea acestei dispoziţii ar fi ‘benefică’.

‘Considerăm că limitarea la şase luni a posibilităţii de a delega în funcţie de execuţie un procuror la DIICOT nu îşi atinge obiectivele. (…) E nevoie de o testare a rezistenţei procurorului care ar vrea să acceadă la o funcţie de execuţie într o structură specializată, care presupune expunere mediatică, presupune rezistenţă la stres şi implicare. Ori natura dosarelor de competenţa DIICOT, presupun că şi de competenţa DNA, nu permite soluţionarea lor într un termen de şase luni. Practic, în şase luni, nici noi nu ştim dacă respectivul procuror este format şi poate să se angajeze în cadrul instituţiei noastre, după cum nici procurorul poate nu reuşeşte să înţeleagă în profunzime cam ce presupune o carieră pe termen lung la DIICOT. (…) Am avea un beneficiu dacă aceste dispoziţii ar fi eliminate’, a explicat Pâţu la şedinţa Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justiţiei.

Ea a precizat că DIICOT a urmărit, în general, să aducă amendamente la legile Justiţiei care ţin de ‘consolidarea statutului procurorului ca magistrat şi consolidarea funcţională a DIICOT ca structură implicată în investigarea faptelor grave de criminalitate organizată’.

Membrii Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justiţiei s-au reunit marţi şi miercuri, în primele două şedinţe.

Comisia este sesizată cu cele trei proiecte trimise în procedură parlamentară de către Guvern, respectiv cele referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, la organizarea judiciară şi la Consiliul Superior al Magistraturii, precizează preşedintele comisiei, deputatul liberal Gabriel Andronescu, într-un comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks