Obiecte din colecţia de artă a farmacistului Rene Zdrafcovici au fost adjudecate, joi seara, la preţul total de 102.600 de euro la o licitaţie organizată de Casa Artmark.
Tablourile ‘Curte la Mangalia’ de Nicolae Tonitza, la 12.000 de euro, ‘Maica Domnului cu pruncul’ de Gheorghe Tattarescu, la 7.000 de euro, ‘De poveşti’ de Octav Băncilă, la 6.000 de euro s-au numărat printre lucrările cumpărate.
Din colecţia farmacistului Rene Zdrafcovici au fost scoase la vânzare şi piese de mobilier de autor, obiecte din argint semnate de meşteri cunoscuţi sau sticlă de Bohemia pictată.
Între loturile adjudecate s-au aflat: o candelă din argint, decorată cu email, meşter Nikolai Alekseev, la 2.250 de euro, un impozant vas din argint Matthews Company, gravat cu motive florale, cca. 1910 – 1930, la 1.800 de euro, o icoană pe lemn cu ferecătură din argint ‘Maica Domnului cu Pruncul’ de şcoală românească, din prima jumătate a secolului al XIX-lea, la 1.400 de euro, o tavă de argint cu decor neoclasic, meşter Friedmann Eduard, cca. 1890 – 1910, la 850 de euro, o garnitură de salon în stil neo-Rococo, format dintr-o pereche de scaune, una de fotolii şi un taburet, la 800 de euro, o pereche de sfeşnice Art Nouveau din bronz, cu soclu din marmură, cca. 1920, la 700 de euro, un lot format din şase pahare din cristal de Bohemia, cca. 1900, la 500 de euro, la o etajeră cu trei rafturi în manieră Napoleon III, secolul XX, la 400 de euro.
Rene Zdrafcovici a fost farmacist militar, şeful farmaciei din cadrul Spitalului Militar între anii 1975 – 1990, dar şi un mare colecţionar de artă. El a adunat, de-a lungul vieţii, pictură de patrimoniu, bijuterii de epocă, covoare şi icoane rare, dar şi piese de argintărie şi sticlărie de autor.
Zdrafcovici a început să colecţioneze în anii ’70, mai întâi mobilier de artă şi piese de artă decorativă de autor, iar apoi pictură şi sculptură româneşti moderne, cu accent pe marii colorişti interbelici, adăugând colecţiei tablouri importante semnate de Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Dumitru Ghiaţă, Lucian Grigorescu sau Samuel Mutzner.