Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, a anunţat, vineri, într-o intervenţie video la conferinţa ‘Oraşe şi comunităţi- viziune 2030. Cluj-Napoca – la un click distanţă’, că a fost finalizat un proiect privind digitalizarea întregii administraţii publice din România în următorii 10 ani, şi că, de asemenea, a înfiinţat un comitet de e-guvernare şi debirocratizare.
‘Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat luni un proiect prin care se stabileşte programul digitalizării întregii administraţii publice din România pe următorii 10 ani. Acest program, împreună cu politica publică, se află în momentul de faţă la ultimul aviz pe circuitul de avizare interministerial, la Ministerul Justiţiei. Sperăm ca Ministerul Justiţiei să ne ajute să obţinem cât mai repede acest aviz, iar în prima şedinţă de guvern de săptămâna viitoare să putem promova această politică publică. Din momentul în care această politică publică va fi publicată în Monitorul Oficial, nicio instituţie publică din România nu va mai avea nicio scuză atunci când vine vorba de digitalizare. Am prins acolo şi un buget pe care dorim să-l atingem cumulând PNRR cu celelalte programe pe care ni le pune la dispoziţie Ministerul Investiţiilor şi proiectelor europene. Este vorba de aproximativ 2,5 miliarde de euro pe care România îşi asumă că îi va cheltui în următorii 10 ani’, a spus Octavian Oprea.
El a mai spus că un alt proiect vizează e-guvernarea şi debirocratizarea.
‘Totodată, avem pe masa premierului la semnat un document prin care înfiinţăm un comitet de e-guvernare şi debirocratizare. Rolul acestui comitet este de inventariere a tuturor serviciilor publice pe care le prestează serviciile publice din România. Pentru a putea să mergem cât mai jos atunci când vine vorba de servicii publice, Autoritatea pentru Digitalizarea României are în plan ca, până la sfârşitul acestui an, să deschidă cel puţin o filială regională care să vină în sprijinul autorităţilor publice locale atunci când vine vorba de inventarierea acestor servicii publice şi să vină în sprijinul lor pentru a le facilita accesul la finanţări europene şi tehnologii de ultimă generaţie’, a precizat preşedintele ADR.
La Cluj-Napoca are loc, joi şi vineri, conferinţa ‘Oraşe şi comunităţi – viziune 2030. Cluj-Napoca – la un click distanţă’.
‘Cum accelerăm tranziţia către oraşele verzi şi digitale? Care sunt paşii pe care trebuie să îi facă administraţiile publice locale şi centrale, pentru a atinge aceste ţinte? Vom discuta acest subiect (…) la Cluj-Napoca, pe 20-21 mai, la Conferinţa ‘Oraşe şi comunităţi- viziune 2030. Cluj-Napoca – la un click distanţă’. Sunt invitaţi primari, reprezentanţi ai Guvernului şi parlamentului, ambasadori, reprezentanţi ai mediului de business. (…) Evenimentul pune accent şi pe parteneriatul şi colaborarea dintre structurile administraţiei publice centrale şi locale, parlamentari, companii, ONG-uri şi universităţi, fără de care succesul unei bune guvernări, aşa cum este la Cluj-Napoca, nu ar fi fost posibilă’, se arată într-o prezentare a organizatorilor.
Printre vorbitorii invitaţi se numără primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România; ambasadorul Estoniei în România, Ingrid Kressel Vinciguerra; secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Hegedus Csilla, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, mai mulţi primari din ţară, reprezentanţi guvernamentali şi ai mediului de afaceri.