Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat, vineri, că desfăşurarea la Bucureşti a Summitului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor reprezintă o reconfirmare a legăturilor „puternice” dintre poporul român şi cel ucrainean, România fiind printre „cei mai activi” susţinători ai Ucrainei, atât în plan bilateral, cât şi în toate formatele internaţionale de dialog şi cooperare, scrie Agerpres.
„Îmi exprim admiraţia pentru lupta eroică şi sacrificiul poporului ucrainean, lupta justă împotriva agresiunii ruse, lupta pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. Trebuie repetat de fiecare dată când avem ocazia – războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei reprezintă o violare a tuturor normelor dreptului internaţional. Este cu atât mai grav cu cât agresorul, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, avea responsabilitatea fundamentală să protejeze, nu să încalce aceste norme. Pe de altă parte, Ucraina respectă întocmai dreptul internaţional şi Carta ONU, rezistând agresiunii ruse. Ucraina îşi exercită dreptul legitim la apărare. Respectarea dreptului internaţional este doar una dintre mizele rezistenţei ucrainene”, a afirmat Odobescu, în deschiderea reuniunii.
Ea a evidenţiat că nu se pot accepta excepţii de la normele dreptului internaţional.
„Trebuie să arătăm tuturor, trebuie să arătăm Rusiei şi oricăror altor actori care ar putea să aibă intenţii similare că rămânem ataşaţi şi sprijinim în continuare Ucraina pentru că sprijinim principiile şi îi sprijinim pe vecinii noştri. Nu putem să acceptăm excepţii de la normele dreptului internaţional. Nu putem să acceptăm o ordine internaţională în care forţa dictează. Nu vom accepta agresiunea Rusiei ca instrument în relaţiile dintre state. România şi Ucraina nu sunt doar state vecine şi parteneri apropiaţi, ci sunt strâns legate de ataşamentul comun faţă de valori fundamentale precum libertatea, democraţia şi dreptul suveran al fiecărui popor, al fiecărui cetăţean să îşi decidă independent soarta şi viitorul. Poporul ucrainean şi-a exprimat în mod clar şi independent voinţa pentru viitorul său, un viitor democratic, prosper, sigur, un viitor european, un viitor ca membru al UE, ca membru al NATO, un viitor în pace. Acesta este şi viitorul pe care Rusia încearcă să-l anuleze pentru poporul ucrainean, acesta este viitorul pentru care Ucraina luptă eroic, zi de zi, şi acesta este viitorul Ucrainei pe care România îl susţine”, a adăugat ministrul.
Luminiţa Odobescu a amintit că a făcut apel la toate reuniunile Consiliului Afacerilor Externe pentru continuarea sprijinului politic şi practic în toate domeniile pentru Ucraina.
„Ne bucurăm să vedem progrese notabile în ultima perioadă şi într-un context dificil în care poporul ucrainean luptă pentru libertatea sa. Menţionez aici decizia politică privind deschiderea negocierilor de aderare, adoptarea sprijinului financiar multianual de 50 de miliarde de euro pentru Mecanismul pentru Ucraina sau sprijinul Uniunii prin Facilitatea europeană de pace. În acest moment, lucrăm energic pentru atingerea următorului obiectiv – lansarea efectivă a negocierilor de aderare prin organizarea primei Conferinţe interguvernamentale înainte de finele lunii iunie”, a precizat ministrul de Externe.
Odobescu a punctat că dialogul dintre România şi Ucraina este mai intens decât oricând, joi preşedinţii celor două ţări având o nouă întâlnire bilaterală, la Vilnius.
„Personal, am o relaţie foarte apropiată şi constructivă cu omologul ucrainean. (…) Aş putea să spun că vorbesc zilnic cu colegul meu. Avem în pregătire, alături de partenerii ucraineni, două documente foarte importante: viitorul Parteneriat strategic bilateral, precum şi un document-cadru de cooperare în domeniul securităţii, ambele urmând să contribuie în mod direct şi pe termen lung la securitatea şi prosperitatea regională. Vom continua să facem tot ce ţine de noi, de România, de români, de autorităţile de la Bucureşti pentru a sprijini Ucraina şi poporul ucrainean până la victoria finală şi mai departe în procesul de reconstrucţie”, a subliniat ea.
Conform ministrului, „există şi voci care fac apel la încetarea ostilităţilor şi negocierea păcii, voci care deplâng pierderile de vieţi omeneşti, dar uită că răspunderea pentru aceste tragedii aparţine exclusiv Rusiei”.
„Ucraina este o victimă a agresiunii. Şi Ucraina (…) este, de fapt, cea care îşi doreşte cel mai mult pacea. Ucraina nu poate accepta, însă, orice fel de pace. Nu poate accepta o pace prin care sacrificiul poporului ucrainean să fi fost în van. Nu poate accepta o pace care recompensează agresorul rus. Cele zece puncte expuse în formula de pace propuse de preşedintele Zelenski, pe care România o susţine, sunt puternic ancorate în dreptul internaţional şi Carta ONU. Aceste aşteptări ale Ucrainei sunt legitime, iar comunitatea internaţională are responsabilitatea şi datoria de a le pune în practică. Nu poate exista o pace durabilă în Ucraina fără tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crime în Ucraina şi împotriva Ucrainei. Am pledat personal pentru continuarea eforturilor internaţionale pe această linie”, a explicat Luminiţa Odobescu.
Ea a subliniat că poporul ucrainean merită „o pace justă”. „Suferinţa victimelor, atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina ne obligă, ca membri ai comunităţii internaţionale bazate pe reguli şi valori comune, pe toţi. Am văzut acest lucru în vizitele mele la Kiev, ne obligă să nu acceptăm nimic mai puţin decât ceea ce poporul ucrainean merită: o pace justă, cu tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de aceste crime, o pace durabilă cu restaurarea integrităţii teritoriale complete a Ucrainei. Glorie Ucrainei!”, a încheiat Odobescu.
Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor, eveniment organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Congresul Mondial al Ucrainenilor, se desfăşoară, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 – 15 aprilie.
Articolul Odobescu: Există şi voci care fac apel la încetarea ostilităţilor din Ucraina şi negocierea păcii, voci care deplâng pierderile de vieţi omeneşti, dar uită că răspunderea pentru aceste tragedii aparţine exclusiv Rusiei apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro