Rata de vaccinare anti-COVID-19 în Craiova este de peste 30%, fără a fi luate în calcul persoanele sub 16 ani şi persoanele care nu mai sunt rezidente în localitate deşi au domiciliul aici, a declarat primarul municipiului, Lia Olguţa Vasilescu, după deschiderea unui centru maraton de vaccinare pe Stadionul ‘Ion Oblemenco’.
‘Este important să dăm un semnal că şi în Craiova stăm foarte bine la rata e vaccinare. Făceam mai devreme un calcul simplu, dând la o parte copii sub 16 ani şi populaţia care nu mai este rezidentă în Craiova, deci are domiciliul dar sunt plecaţi în străinătate sau alte părţi, şi am ajuns la concluzia că suntem la peste 30%, ceea ce din punctul nostru de vedere este o rată foarte bună. Noi ne-am implicat, Primăria, încă din prima zi, în deschiderea centrelor de vaccinare şi asigurarea tuturor resurselor necesare. (…) Eu sunt convinsă că acest centru de vaccinare non-stop va fi un succes, sper ca dacă va fi un succes să putem să continuăm şi după cele 7 zile, dar deocamdată aşteptăm populaţia Craiovei să vină să se vaccineze’, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Primarul municipiului Craiova a menţionat că administraţia locală a întâmpinat probleme în recrutarea personalului pentru centrele de vaccinare şi a punctat că o soluţie ar putea fi scoaterea la concurs a posturilor disponibile în centrele şcolare.
‘Recrutarea personalului medical – aici am întâmpinat cea mai mare problemă, pentru că nu am putut să folosim personalul medical din spitale pentru că toţi medicii sunt la limită, sunt epuizaţi deja după un an de pandemie, asistentele la fel, şi atunci a trebuit să ne îndreptăm atenţia către centrele şcolare. Poate că şi aici ar fi de făcut o sugestie. Mai sunt câteva locuri disponibile în centrele şcolare, în sensul că nu au fost încă scoase la concurs. Noi am putea să folosim resursele de acolo, cadrele medicale, de aceea rugămintea mea este să scoatem şi aceste posturi la concurs, măcar că o facem pentru un an, ca şi perioadă determinată, dar aşa n-am mai sta în fiecare weekend să ne facem probleme de unde mai găsim un medic sau de unde mai găsim o asistentă ca să asigurăm toate punctele de vaccinare care sunt deschise în municipiul Craiova’, a adăugat Lia Olguţa Vasilescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a îndemnat populaţia să se vaccineze şi a transmis primarilor şi consilierilor locali să conştientizeze şi să prezinte cetăţenilor beneficiile vaccinării.
‘Am îndemnat toţi cetăţenii cu care am intrat în contact să meargă să se vaccineze, pentru că numai vaccinându-ne putem să ne imunizăm. Îndemnăm toţi primarii din judeţul Dolj şi consilierii din unităţile administrativ teritoriale că conştientizeze, să arate beneficiile vaccinării, să arate că numai aşa putem să protejăm viaţa semenilor noştri’, a spus preşedintele CJ Dolj.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, Valeria Andreescu, a arătat că pentru procesul de vaccinare ‘avem tot ceea ce ne trebuie: avem locaţii, avem materiale sanitare, avem vaccin, statul român a făcut acest efort şi avem vaccin suficient’.
Preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, medicul Gindrovel Dumitra, a îndemnat, la rândul său, populaţia să se vaccineze anti-COVID, punctând că în judeţul Dolj au murit opt medici
‘Avem în acest moment, în judeţul Dolj, în rândul medicilor, opt decese, ceea ce reprezintă o tragedie. Sunt oameni care nu ar fi trebuit să moară, care, practic, şi-au pierdut viaţa la datorie’, a declarat Gindrovel Dumitra.
La deschiderea centrului maraton de vaccinare de la Craiova a fost prezent luni şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, care a amintit că în prezent populaţia se poate imuniza fără programare, cu prezentare directă, în toate centrele de vaccinare
Pe Stadionul ‘Ion Oblemenco’ din Craiova va funcţiona, în perioada 10-17 mai, un centru maraton de vaccinare cu 10 fluxuri, care va funcţiona 24 de ore din 24, unde locuitorii judeţului Dolj şi nu numai se pot vaccina doar prezentând cartea de identitate.