Oficiali ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi ai autorităţilor japoneze au anunţat sâmbătă, după o întâlnire, că nu se va permite accesul spectatorilor din alte ţări la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, din cauza riscurilor semnificative pentru sănătate în contextul pandemiei de coronavirus, scrie AFP.
”Pentru a clarifica situaţia deţinătorilor de bilete care locuiesc în străinătate şi pentru a le permite să îşi adapteze planurile de călătorie, partea japoneză a ajuns la concluzia că spectatorii din alte ţări nu vor putea intra în Japonia la timpul Olimpiadei de vară”, se arată într-un comunicat al organizatorilor, în care se precizează că oficialii CIO au acceptat această decizie.
Vineri, preşedintele Federaţiei internaţionale de atletism (World Athletics), Sebastian Coe, i-a îndemnat pe organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo să nu se grăbească în luarea unei decizii referitoare la prezenţa publicului la competiţiile din această vară.
‘Sper că decizia nu va fi luată prea devreme, pentru că nu văd niciun motiv pentru care deciziile ar trebui ingerate cu forţa în timp ce lumea se schimbă, pe măsură ce vaccinurile sunt lansate. Cred că este o decizie care nu trebuie neapărat luată în acest moment’, a declarat Lordul Coe în cursul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la finalul unei reuniuni a Consiliului World Atheltics.
Fostul dublu campion olimpic la 1.500 m a explicat că ‘şi-ar dori, bineînţeles, ca stadioanele să fie deschise publicului’, însă a subliniat că ‘lucrul cel mai important este să avem sportivii la Jocuri’.
Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate din 2020 pentru 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, urmează se dispute între 23 iulie şi 8 august.
De asemenea, responsabilii Tokyo-2020 intenţionează să ia o decizie, în cursul lunii aprilie, în privinţa capacităţi maxime a arenelor, în contextul sanitar actual legat de Covid-19.
Pe de altă parte, mall-urile şi restaurantele din Japonia ar avea de suferit dacă Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo s-ar desfăşura fără spectatori străini, ceea ce ar însemna încă o lovitură pentru domenii deja afectate de pandemia de coronavirus, scria tot vineri Reuters.
În anii dinaintea Jocurilor, dezvoltatorii au pompat miliarde de dolari în centre comerciale şi restaurante în aşteptarea vizitatorilor străini, mari investiţii fiind făcute în districtul Shibuya din centrul capitalei Tokyo. Numărul vizitatorilor străini a scăzut însă de la circa 32 de milioane în 2019 până aproape de zero.
Presa se aşteaptă ca organizatorii Jocurilor de la Tokyo să interzică prezenţa spectatorilor străini, astfel că sectorul serviciilor nu va beneficia de acea creştere pe care miza, după ce a înregistrat pierderi din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei.
‘S-a investit mult, construind noi clădiri, dar lumea nu vine deloc’, a spus Ryota Himeno, analist la JP Morgan Securities Japan.
Până la opt milioane de turişti au vizitat în 2019 cluburile şi cafenele pline de viaţă din Shibuya, iar anul trecut erau aşteptate până la 10 milioane, însă pandemia a spulberat aceste planuri.
Potrivit lui Himeno, dezvoltatorii au cheltuit peste 2,8 miliard de dolari în acest district, în care se găsesc şi unele incinte folosite pentru JO din 1964.
Cea mai afectată este industria hotelieră, urmată de căile ferate şi de retail, notează Reuters.