Circa 500 de sindicalişti de pe platforma industrială Slatina, majoritatea de la TMK-Artrom, au protestat marţi, în faţa Prefecturii Olt, faţă de blocarea conturilor companiei în contextul sancţiunilor împotriva Rusiei.
‘Astăzi sunt în jur de 450 – 500 de persoane, angajaţi marea majoritate de la TMK Artrom. Platforma industrială astăzi a solidarizat şi ALRO, Bekaert, Prysmian, Pirelli au venit fiecare cu reprezentanţii lor. Principalele revendicări de astăzi sunt în principal ridicarea sancţiunilor care au fost impuse din punctul nostru de vedere în mod artificial acestei societăţi, TMK Artrom, cu punctele de lucru la Slatina şi Reşiţa. Ridicarea sancţiunilor se referă clar la deblocarea tuturor conturilor. Din punctul nostru de vedere, e o chestiune din nou românească pentru că în Germania şi în Cehia sunt două filiale ale TMK, în Germania nu au avut această idee de a bloca conturile, iar în Cehia după aproximativ trei ore au deblocat conturile, pentru că au verificat documentele’, a spus preşedintele Filialei Olt a CNS Cartel Alfa, Cristel Ioţu.
Sindicaliştii solicită Guvernului derogarea de la sancţiuni în baza articolului 4 din Regulamentul UE nr 269/2014 şi nu al articolului 6 din acelaşi Regulament, cum se întâmplă în prezent, deoarece, potrivit sindicaliştilor, acum plăţile pot fi făcute doar în limita sumelor existente în conturi la data de 10 martie 2022, data blocării conturilor bancare ale TMK Artrom.
‘Am fi vrut să beneficiem de acel articol 4 din Regulamentul UE 269/2014, pe model Cehia, pentru că pe acel articol funcţionează cehii, şi ne-ar da posibilitatea să folosim toţi banii care ne intră în conturi, bani pe care noi îi muncim. De asta sunt şi oamenii aici, ca oamenii să fie lăsaţi să muncească şi să fie plătiţi pentru munca lor. Pentru o perioadă scurtă de timp mai supravieţuim, nu ştiu pentru cât de mult, pentru că neputând avea bani în cont suficienţi, chiar dacă materia primă ne-o producem noi prin fabrica de la Reşiţa, nu ştiu câtă vreme o să putem energia şi gazul, fără de care nu putem continua. De asta şi facem apel către ANAF, aşa cum au dat (derogare n.r.) acel articol 6, atât de uşor poate fi dat şi acel articol 4, chiar n-am înţeles de ce a trebuit să dea soluţia cea mai proastă. Suntem tot sub sechestru şi sub articolul 6 şi sub articolul 4, numai că am fi putut să folosim banii noştri, nu conturile domnului Pumpianski cum se spune, sunt banii TMK, bani pentru care oamenii au muncit’, a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea, Cristian Gheorghe.
Sindicalistul Cristian Gheorghe a afirmat că în cazul în care nu se va reveni asupra articolului din Regulamentul UE în baza căruia au fost date derogările pentru plăţile esenţiale şi salarii, luna viitoare societatea ar risca să nu mai poată plăti salarii.
Gheorghe a ridicat şi problema mărfurilor blocate în porturi, respectiv aproximativ 1.450 de tone de produse destinate unor clienţi din SUA şi Canada, blocate în prezent în port.
‘Înclin să cred că nu (se vor putea plăti salarii luna viitoare n.red.) (…) Din păcate, pot să vă spun că acel articol ne dă voie să facem aceste lucruri numai cu banii pe care îi avem în cont în bănci până la data de 10 martie 2022 (data blocării conturilor n.r), orice alt ban care a intrat de pe data de 10 până pe 29 martie, şi au intrat milioane de euro pentru că nu muncim degeaba, este blocat, nu putem folosi nici măcar un cent. Mai mult decât atât, avem mari probleme la ora aceasta, în porturile noastre sunt sechestrate 1.250 de tone (de ţevi n.red.) pentru SUA, nu pentru Rusia, alte 200 de tone pentru Canada, deci efectiv nu suntem lăsaţi să lucrăm’, a spus Cristian Gheorghe, liderul Sindicatului Solidaritatea.
Liderul Sindicatului Oltmet, Cornel Ştefănescu, a transmis protestarilor că ar trebui deblocate conturile TMK – Artrom deoarece omul de afaceri rus Dimitri Pumpianski, aflat pe lista celor împotriva cărora au fost dispuse sancţiuni, nu mai este beneficiar final al companiei, după ce în prima parte a lunii martie şi-a cesionat acţiunile către persoane care nu sunt sancţionate.
Într-un manifest înmânat prefectului judeţului Olt pentru a fi transmis premierului, sindicaliştii au cerut ‘urgent emiterea unui act normativ privind derogarea totală de la sancţiunile impuse în Regulamentul UE nr. 269/2014, oferind astfel cadrul legislativ prin care societatea îşi poate desfăşura activitatea fără alte blocaje’, precum şi plafonarea preţului energiei electrice la un nivel care să asigure sustenabilitate atât pentru companii cât şi pentru populaţie.
Sindicaliştii au mai spus la protest că angajaţii TMK – Artrom nu sunt pro-ruşi.
‘Nu suntem pro ruşi sub nicio formă. N-am putea fi vreodată în viaţa asta de acord cu oameni care ucid copii, care ucid soţiile celor din război, care ucid bătrâni, care bomdardează spitale (…) Nu ştiam că am lucrat pentru oligarhi? Nu! Noi am lucrat pentru familiile noastre, lucrăm pentru copii noştri. Nu noi, oameni de faţă, am vândut acelui ‘oligarh’ această societate, nu noi l-am făcut acţionar majoritar. Noi n-am făcut decât să venim la muncă’, a adăugat Cristian Gheorghe.
Prefectul judeţului Olt, Florin Homorean, a mers să discute cu protestarii şi le-a transmis că situaţia lor este în atenţia Guvernului.
ANAF a informat pe 24 martie că au fost puse în aplicare măsuri restrictive, în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, pentru trei entităţi controlate în mod indirect, prin intermediul TMK Steel Holding United, de către o persoană fizică aflată pe lista de sancţiuni dispuse la nivelul Uniunii Europene.
TMK Artrom a primit însă o derogare pentru plăţile esenţiale şi salarii.
‘Totodată, la solicitarea SC TMK Artrom SA a fost acordată derogarea prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a şi b din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei pentru efectuarea de plăţi esenţiale pentru continuarea activităţii comerciale a societăţii, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaţilor, plăţi către furnizori şi instituţii de credit’, a precizat ANAF într-un comunicat. AGERPRES / (A, AS – autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă)